Nagyvilág

2012.09.23. 11:15

Timosenko-ügy - Kijev komolytalannak nevezi az amerikai szenátus határozatát

Kijev, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - Nehéz komolyan venni az amerikai szenátusnak a Timosenko-ügyben hozott, az ukrán vezetéssel szembeni szankciókat követelő határozatát a szavazás körülményei, valamint a Fehér Házra nézve nem kötelező érvénye miatt - közölte a hét végén az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya.

Kijev, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - Nehéz komolyan venni az amerikai szenátusnak a Timosenko-ügyben hozott, az ukrán vezetéssel szembeni szankciókat követelő határozatát a szavazás körülményei, valamint a Fehér Házra nézve nem kötelező érvénye miatt - közölte a hét végén az ukrán külügyminisztérium sajtóosztálya.A határozat valós támogatottságát kétségesnek nevezte a tárca, rámutatva arra, hogy a kérdést késői órában, az ülés utolsó perceiben bocsátották szavazásra a szenátusban. Az ukrán külügyminisztérium szerint a szenátus bizonyos tagjai ezzel a módszerrel kerülték el, hogy komoly vita alakuljon ki, és egyes szenátorok megtámadhassák a dokumentum tartalmát. A határozatot a tárca úgy értékelte, mint "Timosenko amerikai barátainak" újabb kísérletét arra, hogy "alaptalan vitákat" gerjesszenek, és "rossz fényben" tüntessék fel az október 28-i ukrán parlamenti választásokat - írta a Korreszpondent ukrán hírportál. 

Az egyhangúlag elfogadott amerikai szenátusi határozat politikai indíttatásúnak nevezi a Timosenko elleni bírósági eljárást, és követeli az elítélt egykori kormányfő szabadon engedését. A dokumentum szerzői egyebek mellett javasolják az amerikai kormányzatnak, hogy beutazási tilalommal sújtsa Viktor Janukovics ukrán államfőt és több vezető ukrán tisztségviselőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!