Nagyvilág

2012.09.02. 09:48

Schiff András Beethoven-zongoraszonátákat játszik a bonni Beethoven-ünnepen

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Beethoven 32 zongoraszonátájából tizenhetet szólaltat meg három estén a bonni Beethovenhalléban Schiff András a német zeneszerző szülővárosában szeptember 7-én kezdődő Beethoven fesztiválon.

Budapest, 2012. szeptember 2., vasárnap (MTI) - Beethoven 32 zongoraszonátájából tizenhetet szólaltat meg három estén a bonni Beethovenhalléban Schiff András a német zeneszerző szülővárosában szeptember 7-én kezdődő Beethoven fesztiválon.A zongoraművész 2013-ban tervezi eljátszani a másik tizenötöt, a koncert felvételeiből valószínűleg CD készül. A szeptember 7-i nyitókoncerten a fiatal lett karmester, Andris Nelsons vezényli a Birminghami Szimfonikusokat. A koncertet azok is meghallgathatják, akik nem jutnak be a koncertterembe, mert a Münsterplatzon, ahol a zeneszerző szobra áll, egy hatalmas kivetítőre is közvetítik a műsort. Az esten Beethoven IX. szimfóniája hangzik el - olvasható a fesztivál honlapján.

Az október 7-ig tartó esemény idei mottója: makacsság. A Beethoven szülővárosában 2004-ben alapított fesztiválon általában 70-100 program várja az érdeklődőket, a klasszikus koncertek mellett rendhagyó operaelőadások és táncprodukciók, kiállítások, pódiumbeszélgetések. Schiff András például szeptember 25-én a saját Beethoven-képéről beszél, és arról, hogyan közelíti meg a zongoraszonátákat. Rendszerint zenén kívüli témák is szóba kerülnek, a szeptember 19-i kerekasztal témája: vége van-e az európai szolidaritásnak, segít-e az integráció kilábalni a gazdasági válságból. Először vezényel a Beethovenfesten a világhírű finn karmester, Esa-Pekka Salonen, aki többször ját Budapesten is. A Philharmonia Orchestra Londonnal három estén játszanak Beethoven-szimfóniákat. Ugyancsak debütál Bonnban a London Symphony Orchestrával Michael Tilson Thomas és Tugan Sokhiev, aki Susan Graham amerikai mezzo dalműsorát kíséri a Deutsches Symphonie-Orchester Berlinnel. 

Bemutatkozik az El Sistema, a venezuelai zenei nevelési módszer harmadik nemzedéke, a Youth Orchestra of Caracast Andrés Rivas és Dietrich Paredes vezényli. Különlegességek is helyet kapnak a programban: fellép a Paprika, cukkini elnevezésű formáció. A szokatlan hangszereket, kivájt uborkát, tököt, cukkinit, turmixgépet, facsarót és más konyhai eszközt használó, 12 tagú zenekar 1998-ban alakult Bécsben. Különleges mikrofonokkal erősítik fel a zöldségek hangját, így nagyon puha, érzékeny hangzást érnek el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!