Nagyvilág

2012.09.23. 15:32

Őshonos és bevándorló európai kisebbségek fiataljai ismerkednek Székelykeresztúron

Kolozsvár, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - Öt ország fiataljai vesznek részt Székelykeresztúron az Európai Unió kisebbségei és bevándorlói, egyesüljetek! elnevezésű, egy hétig - szombatig - tartó ifjúsági csereprogramban.

Kolozsvár, 2012. szeptember 23., vasárnap (MTI) - Öt ország fiataljai vesznek részt Székelykeresztúron az Európai Unió kisebbségei és bevándorlói, egyesüljetek! elnevezésű, egy hétig - szombatig - tartó ifjúsági csereprogramban.Amint azt Sógor Csaba erdélyi Európai Parlamenti képviselő sajtóirodája tudatta, az egyhetes székelykeresztúri táborba Észtországból a lett és az orosz kisebbséghez tartozó fiatalok, Franciaországból arab és ázsiai bevándorlók, Olaszországból nyugat-afrikai és kelet- urópai bevándorlók, Portugáliából pedig az egykori gyarmatokról bevándorolt fiatalok érkeztek a vendéglátó romániai magyar fiatalok közé. A székelykeresztúri Erdélyi Ifjúsági Egyesület által szervezett tábort az Európai Bizottság is támogatta. Sógor Csaba a csereprogram első napján interaktív előadást tartott az EU területén élő kisebbségek helyzetéről. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa elmondta: az Európai Uniónak példát kellene mutatnia kisebbségvédelemből, többet kellene foglalkoznia mind az őshonos, mint a bevándorló kisebbségek helyzetével.

Az EP-képviselő egyben azt a meggyőződését is hangsúlyozta, hogy az őshonos és a bevándorló kisebbségek elvárásai és jogai nem lehetnek azonosak. "Az őshonos nemzeti kisebbségeknek, vagy az állam nélküli nemzeti közösségeknek helyi szinten biztosítani kell a kisebbségi nyelv használatának lehetőségét, valamint kultúrájuk és identitásuk fenntartásának feltételeit. A bevándorló kisebbségek számára a társadalmi beilleszkedést kell megkönnyíteni" - jelentette ki Sógor Csaba. Hozzátette, a tagállami felelősségvállalás mindkét csoport esetében fontos. Egyik tagállam sem tagadhatja le a kisebbségi közösségek létezését, és helyzetüket mindenütt a közösségek számára is megnyugtató módon kell rendezni. A fiatalok a program végén kiáltványt fogadnak el, amelyben közösen fogalmazzák meg az Európai Unió területén élő őshonos és bevándorló kisebbségek tíz legfontosabb kérelmét. A dokumentumot az Európai Parlamentbe is eljuttatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!