Nagyvilág

2012.09.03. 18:16

Mikó-ügy - Vizsgálatot kért a román legfelső bírói tanács

Bukarest, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - A román legfelső bírói tanács (CSM) alelnöke azt kérte az intézmény vizsgálati részlegétől, hogy ellenőrizze, nem sértik-e a román igazságszolgáltatás függetlenségét a Székely Mikó Kollégium ügyében tartott sepsiszentgyörgyi tüntetésen elhangzott kijelentések.

Bukarest, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - A román legfelső bírói tanács (CSM) alelnöke azt kérte az intézmény vizsgálati részlegétől, hogy ellenőrizze, nem sértik-e a román igazságszolgáltatás függetlenségét a Székely Mikó Kollégium ügyében tartott sepsiszentgyörgyi tüntetésen elhangzott kijelentések.

A CSM erről közleményt adott ki hétfőn. A Mediafax hírügynökség szerint az Oana Schmidt Haineala CSM-alelnök által aláírt kereset emlékeztet, hogy a tüntetés felszólalói bírálták a buzaui bíróság döntését, amely első fokon börtönbüntetésre ítélte a romániai restitúciós bizottság három tagját, az iskola épületét a város tulajdonába helyezte át, és az Erdélyi Református Egyházkerületet jelentős kártérítés kifizetésére kötelezte.

Az erdélyi magyar történelmi egyházak szombaton nagyszabású tüntetést szerveztek, amelyen erdélyi magyar egyházi vezetők és romániai magyar politikusok élesen bírálták a kollégium "újraállamosítását", amely - mint mondták - veszélyes precedenst teremthet a többi egyházi vagyon sorsát illetően.

A közlemény kiemel néhány olyan megállapítást, amely a sepsiszentgyörgyi tüntetésen hangzott el a buzaui bíróság döntése, valamint a korrupcióellenes ügyészek munkájával szemben. A CSM alelnöke megállapítja, hogy egy bírósági ítéletnek és ügyészségi vizsgálatnak a bírálata nyomásgyakorlást jelenthet mind a vádat emelő ügyészekkel, mind az ügyben dönteni illetékes bírókkal szemben. "Egy nem jogerős bírósági ítélet csak az igazságszolgáltatás keretében, fellebbezés útján támadható meg" - állapította meg a CSM alelnöke.

A román legfelső bírói tanács a romániai bírák és ügyészek szakmai testülete, amely arra hivatott, hogy felügyelje az igazságszolgáltatás működését. A CSM-nek van egy úgynevezett kivizsgáló részlege, amely elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott akkor, amikor ez utóbbiak magatartásával, szakmai munkájával kapcsolatban kételyek merülnek fel.

Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében is van hatásköre, így például megvizsgálhatja, hogy közéleti személyiségek, politikusok nyilatkozatai milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásgyakorlásnak, és milyen mértékben sértik az igazságszolgáltatás függetlenségét. A CSM illetékesei az MTI-nek nyilatkozva elmondták: ez utóbbi esetben a bírói tanács nem rendelhet el szankciókat, hanem megállapíthatja, hogy a szóban forgó kijelentések sértik-e vagy sem az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A CSM kivizsgáló részlege az ellenőrzés során egy jelentést készít, amelyet elküld a CSM plenáris ülésének, amely vagy elfogadja vagy elutasítja azt.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!