Nagyvilág

2012.09.04. 08:14

Listavezetőként akar nekivágni a választásoknak az Osztrák Néppárt elnöke

Bécs, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - A jövő évi választásokon pártja listavezetőjeként akar indulni az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kisebbik osztrák kormánypárt vezetője egy hétfői televíziós nyilatkozata szerint.

Bécs, 2012. szeptember 3., hétfő (MTI) - A jövő évi választásokon pártja listavezetőjeként akar indulni az Osztrák Néppárt (ÖVP), a kisebbik osztrák kormánypárt vezetője egy hétfői televíziós nyilatkozata szerint.

"Szívesen vagyok pártelnök és az is maradok" - jelentette ki Michael Spindelegger alkancellár, külügyminiszter az ORF közszolgálati televízióban sugárzott egyórás beszélgetésben. Spindelegger ezzel azokra az osztrák közéletben szárnyra kelt találgatásokra reagált, melyek szerint a pártbeli belső feszültségek miatt felmerült, hogy távozik a párt éléről.

Más, szintén ÖVP-s körökből származó értesülések szerint Maria Fekter pénzügyminiszter neve szóba került lehetséges frakcióvezetőként, ebben az esetben Spindelegger vette volna át a pénzügyi tárcát. Spindelegger megerősítette: belső egyeztetéseken felmerült, hogy a külügyminiszteri tárcát a pénzügyminiszterire cserélje. Hozzátette ugyanakkor, "véglegesen eldöntötte", hogy nem megy át a pénzügy élére. Kijelentette, hogy a közelmúltban egy ÖVP-s államtitkári poszton történt változáson túl nem látta szükségét nagyobb átalakításnak. Hangoztatta azt is, hogy a jelenlegi gazdasági válságban fontosnak tartja a stabilitást.

A politikus úgy vélekedett, hogy amennyiben a Werner Faymann kancellár ellen, az úgynevezett hirdetés-ügyben folyó nyomozás vádemeléssel zárul, akkor Faymann "nem töltheti be tovább" hivatalát.

A 2013-ban esedékes parlamenti választásokkal kapcsolatban Spindelegger azt mondta az ORF-nek, hogy egyetlen demokratikus pártot sem zárna ki a lehetséges koalíciós partnerek közül. Nem fogadnák el viszont a koalíciókötés feltételeként az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) követelését, hogy népszavazás tárgya lehessen az euró-övezetből való kilépés.

A politikus másfél éve vette át a konzervatív ÖVP vezetését Josef Pröll akkori pénzügyminiszter-pártelnöktől, és kinevezése után több minisztert is kicserélt az ÖVP-s kormánytagok között. A párt közvélemény-kutatási eredményein azonban ennek ellenére nem sikerült javítania. Jelenleg 21-24 százalékos az ÖVP támogatottsága, ezzel elmarad a legutóbbi választásokon elért 26 százalékos szavazataránytól.

- MTI, Pálfy M. Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!