Nagyvilág

2012.09.20. 09:45

Kiszivárogtatási háború dúl az amerikai elnökjelöltek között

Washington, 2012. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Mintegy válaszul Mitt Romney kampánybeszédének kiszivárogtatására, az amerikai médiában a republikánus elnökjelölt hívei szerdán egy Barack Obama által 14 éve elmondott beszéd felvételét kezdték el köröztetni, amelyben a jelenlegi elnök a javak újraelosztása mellett érvelt.

Washington, 2012. szeptember 20., csütörtök (MTI) - Mintegy válaszul Mitt Romney kampánybeszédének kiszivárogtatására, az amerikai médiában a republikánus elnökjelölt hívei szerdán egy Barack Obama által 14 éve elmondott beszéd felvételét kezdték el köröztetni, amelyben a jelenlegi elnök a javak újraelosztása mellett érvelt.

Mitt Romney republikánus elnökjelölt, aki a támadások kereszttüzébe került miután egy kiszivárogtatott videofelvétel tanúsága szerint azt hangoztatta, hogy az amerikaiak 47 százaléka azért szavaz Obamára, mert elvárja az állami támogatást, szerdán azt mondta, az elnökjelöltek közül éppen ő az, aki képes segíteni a szegény és a középosztálybeli amerikaiakon.

"Ebben a kampányban nem az a kérdés, hogy ki törődik a szegényekkel és a középosztállyal" - hangoztatta a volt massachusettsi kormányzó, hozzátéve, hogy ő is és Obama is a szívén viseli a sorsukat.

"A kérdés az, hogy ki tud segíteni a szegényeken és a középosztályon. Én tudok. Ő nem" - mondta Romney. Az elnökjelölt kitartott az állam szerepéről vallott álláspontja mellett.

Elmondta, Amerika "nem úgy működik, hogy az állam azt mondja: váljatok függővé a kormánytól, váljatok függővé az újraelosztástól . Ez meg fogja ölni az amerikai vállalkozói kedvet, amely az évek folyamán felemelte gazdaságunkat" - hangsúlyozta Romney egy adománygyűjtő találkozón, amelynek részvevői fejenként 50 ezer dollárt fizettek a részvételért.

Romney beszédében egy Obamáról 1998-ban készített, de most felszínre került videofelvételre utalt, amelyben akkor még Illinois állam szenátoraként kijelentette, hogy hisz az újraelosztásban "legalábbis egy bizonyos szintig, hogy biztosítani lehessen, hogy mindenki jó esélyhez jusson." A felvételen Obama egyebek mellett azt is kijelentette, hogy fontos "valahogy feléleszteni azt a koncepciót, hogy az kormányzati tevékenység egyáltalán hatékony lehet".

Jay Carney fehér házi szóvivő szerdán kijelentette: Romneynak az a törekvése, hogy egy 14 éves videofelvételt a kampány témájává emeljen, arra vall, hogy az elnökjelöltnek "nagyon rossz napja vagy hete volt".

"Ilyen körülmények között kísérletek, olykor nagyon kétségbeesett kísérletek történnek arra, hogy megváltoztassák a témát" - mondta Carney.

Barack Obama az elnökválasztási periódusok során az elmúlt évtizedekben sosem tapasztalt, 8,1 százalékos munkanélküliség és rekordméretű, 16 ezer milliárd dolláros államadósság mellett kísérli meg, hogy újraválasztassa magát. A kampány során az elnöknek mindeddig sikerült elérnie, hogy a közfigyelem ne az amerikai gazdaság problémáira, hanem inkább arra irányuljon, hogy a multimilliomos Romney elszakadt a többségi társadalom problémáitól.

A Reuters és az Ipsos szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint a "47 százalékos beszéd" kiszivárogtatása nyomán a regisztrált szavazók 43 százaléka kedvezőtlenebbül ítéli meg Romneyt, mint előtte, 59 százalék szerint a politikus "igazságtalanul" nyilatkozott a rászorulókról, akikkel 67 százalék inkább azonosította magát, mint a politikus beszédét hallgató gazdag szponzorokkal. A videofelvétel nyilvánosságra kerülése után csak 26 százalék vélekedik jobban Romneyról.

Kedvező adat viszont a republikánus elnökjelölt számára, hogy 41 százalék szerint fontos kérdéseket feszegetett a kormányzati filozófiával kapcsolatban, mint ahogy az is, hogy Obama támogatottsága az elmúlt négy nap alatt egyetlen százalékpontot nőtt.

A felmérés statisztikai hibahatára több mint 3 százalékpont.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!