Nagyvilág

2012.09.09. 18:31

Elhunyt Dolinszky Árpád szabadkai evangélikus püspök

Szabadka, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Hatvanhárom éves korában elhunyt Dolinszky Árpád szabadkai evangélikus püspök, a vajdasági magyar közélet egyik meghatározó alakja - jelentette vasárnap a vajma.info délvidéki hírportál.

Szabadka, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI) - Hatvanhárom éves korában elhunyt Dolinszky Árpád szabadkai evangélikus püspök, a vajdasági magyar közélet egyik meghatározó alakja - jelentette vasárnap a vajma.info délvidéki hírportál.Dolinszky Árpád rövid, súlyos betegség után pénteken hunyt el, halálhírét a vasárnapi istentiszteleten jelentették be a szabadkai evangélikus gyülekezetnek. Dolinszky Árpád 1949-ben született a felvidéki Sajógömörön. A pozsonyi Hittudományi Egyetemen magisztrált, a hetvenes évek végén a Délvidékre költözött, ahol a kúlai, a nagybecskereki és a kikindai gyülekezetben végzett lelkészi szolgálatot.

1981-ben az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház esperesévé nevezik ki, majd 1998-ban az ő vezetésével alakul újra az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház Szerbiában, illetve a Vajdaságban. A szerbiai egyház zsinatának püspök-elnöke, 1998-tól szuperintendense volt. Dolinszky püspök a vajdasági magyar közélet egyik meghatározó alakja volt, aktívan részt vett a Magyar Nemzeti Tanács munkájában, és jó kapcsolatot ápolt a szerb ortodox, a római katolikus és a református egyházzal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!