Nagyvilág

2012.09.06. 13:12

Csehország - Újra elfogadta az adócsomagot a kormány, jóváhagyását bizalmi szavazással kötötte össze

Prága, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - A cseh kormány csütörtöki ülésén változatlan formában újra elfogadta az adóemeléseket tartalmazó reformcsomagot, s annak képviselőházi jóváhagyását ezúttal összeköti a bizalmi szavazással.

Prága, 2012. szeptember 6., csütörtök (MTI) - A cseh kormány csütörtöki ülésén változatlan formában újra elfogadta az adóemeléseket tartalmazó reformcsomagot, s annak képviselőházi jóváhagyását ezúttal összeköti a bizalmi szavazással.

A prágai sajtó szerint a Cseh Köztársaság húszéves fennállása alatt ez az első eset, hogy a kormány egy törvény elfogadásától teszi függővé további sorsát. A Petr Necas vezette hárompárti koalíciós kormány azért kényszerült erre a lépésre, mert a parlament a reformcsomagot egyszer már elutasította.

Az ellenzékhez a legerősebb kormánypárt, a Polgári Demokrata Párt (ODS) hat képviselője is csatlakozott, akik számára elfogadhatatlan, hogy a jövő évtől kezdve a kedvezményes áfa 14 százalékról 15 százalékra, a normál áfa pedig 20 százalékról 21 százalékra emelkedne. A kormánynak szüksége van a törvényre, mert a jövő évi költségvetés tervezetét ennek alapján állították össze. Az adósávok módosításán kívül a tervezet az úgynevezett szolidaritási adó kiszabását is tartalmazza, miszerint a 100 ezer korona havi átlagjövedelemmel rendelkezők hétszázalékos többletadót fizetnének.

Miután formálisan új törvényjavaslatról van szó, azt az alsóház és a felsőház újra megvitatja, s a végső szavazásra csak két-három hónap múlva kerül sor. A vita során lehetőség nyílik a javaslat módosítására is.

Necas szerda este azt mondta, lát lehetőségeket a tervezet "apróbb módosítására", de kizárólag koalíciós megegyezés alapján. A miniszterelnök szerint a most folyó vita mintegy 15 milliárd koronás tételt érint.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szerint viszont csak minimális változásra van lehetőség, mert máskülönben nem lehet biztosítani, hogy a jövő évi költségvetési hiány a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá kerüljön.

Petr Necas miniszterelnök az utóbbi hetekben több ízben is nyíltan azt hangoztatta, hogy a reformcsomagot kulcsfontosságúnak tartja, s ha azt a parlament elutasítja, lemond hivataláról, ami egyben a kormány bukását is jelentené.

A koalícióban kirobbant viták miatt a kormányoldal a szintén sokat vitatott egyházi kárpótlási törvényjavaslatról szóló döntést is későbbre halasztotta.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!