Nagyvilág

2012.09.27. 08:21

Azeri kiadatás - Külügyminisztérium: Budapest "ezen túlmenően olyan sok mindent nem tud tenni"

Budapest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - A Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerint Budapest nem sok mindent tud már tenni a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításához azonfelül, hogy a külügyminiszter levelet írt örmény kollégájának, a Külügyminisztérium jegyzéket intézett az örmény külügyi tárcához.

Budapest, 2012. szeptember 26., szerda (MTI) - A Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője szerint Budapest nem sok mindent tud már tenni a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításához azonfelül, hogy a külügyminiszter levelet írt örmény kollégájának, a Külügyminisztérium jegyzéket intézett az örmény külügyi tárcához.

Kaleta Gábor azzal kapcsolatban nyilatkozott az MTI-nek szerdán, hogy Jereván közölte, gyakorlati lépéseket vár Magyarországtól a magyar-örmény diplomáciai kapcsolatok helyreállításához. Kaleta Gábor azt mondta: Martonyi János külügyminiszter az ügyben levelet írt örmény kollégájának, a Külügyminisztérium jegyzéket intézett az örmény külügyi tárcához, "ezen túlmenően olyan sok mindent nem tudunk tenni".

A főosztályvezető közölte: Magyarország elsősorban diplomáciai csatornákon keresztül kíván érintkezni Örményországgal. "Feltett szándékunk, hogy a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését mielőbb megszüntessük" - mondta.

Ugyanakkor világossá tette: a kapcsolatok újrafelvételének ügyében "semmiféle előfeltételnek nincsen helye".

A Külügyminisztérium sajtófőosztályának vezetője emlékeztetett: Budapest a kezdetektől fogva kifejtette, hogy az azeri tiszt átadása nem Örményország ellen irányult, "egy nemzetközi jogi kérdést a nemzetközi jog előírásainak megfelelően rendeztünk".

Elmondta, Magyarország kifejezte, hogy mély tisztelettel tekint a keresztény Örményországra. Hozzátette, hogy "különösen fontos számunkra a Magyarországon évszázadok óta élő örmény kisebbség". Kitért arra, hogy Martonyi János találkozott az Országos Örmény Önkormányzat vezetőivel, amivel kapcsolatban megjegyezte, "fontos elmondani, hogy a magyarországi örmény kisebbségre a jövőben is számítunk a helyzet megoldásában".

A magyar kormány érdekelt abban, hogy Örményország előfeltételek nélkül szüntesse meg a két ország diplomáciai kapcsolatainak felfüggesztését - tájékoztatta jegyzékben a Külügyminisztérium az örmény külügyi tárcát. A hétfői jegyzék - amelyről a hvg.hu számolt be szerdán - válasz volt a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről tájékoztató augusztus 31-i örmény külügyminisztériumi jegyzékre.

Tigran Balajan, az örmény külügyminisztérium szóvivője a magyar jegyzéket kommentálva kijelentette: "Az örmény fél álláspontja változatlan. Mint korábban ismeretessé vált, Örményország gyakorlati lépéseket vár Magyarországtól" - közölte az Armenpress hírügynökség.

Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek. Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal. Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!