Nagyvilág

2012.08.17. 12:46

Töredékére csökkenhet a kisebbségi kultúrákra szánt kormánytámogatás Szlovákiában

Pozsony, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Az idei 4 és fél millió helyett 1 millió euróra csökkenhet a szlovák kormány kisebbségi kultúrákra szánt pályázati támogatásainak keretösszege a pénzügyi tárca jövő évre vonatkozó költségvetés-tervezete szerint.

Pozsony, 2012. augusztus 17., péntek (MTI) - Az idei 4 és fél millió helyett 1 millió euróra csökkenhet a szlovák kormány kisebbségi kultúrákra szánt pályázati támogatásainak keretösszege a pénzügyi tárca jövő évre vonatkozó költségvetés-tervezete szerint.

A költségvetésben tükröződő megszorításokat a jövő évi deficit 3 százalék alá szorításával indokolja a szaktárca.

A támogatások lefaragását a felvidéki magyar civil szervezeteket összefogó Szlovákiai Magyarok Kerekasztala elfogadhatatlannak tartja, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) az EBESZ kisebbségügyi főbiztosához fordulna, a Most-Híd szlovák-magyar párt a kormánnyal tárgyalna, a kisebbségügyi kormánybiztos pedig kilátásba helyezte: amennyiben nem sikerül változtatni az összegen, lemond posztjáról.

Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője a támogatások összegének várható csökkenésével kapcsolatban az MTI-nek elmondta: elfogadhatatlannak tartják a tervezet vonatkozó részét, annál is inkább, mert az ernyőszervezet a kormányhivatallal a tavaly folytatott egyeztetés során abban állapodott meg, hogy a kisebbségi kultúrák támogatására szánt összeg mindig a költségvetés egy bizonyos százaléka lesz.

A Magyar Koalíció Pártja szerint a tervezetben szereplő keretösszeg komoly visszalépést jelent a szlovákiai magyar közösség kulturális fejlődése szempontjából. A csökkenés alapjaiban rengetné meg a szlovákiai magyar kultúra ápolásával foglalkozó szervezetek működését, több, komoly tradícióval rendelkező, a magyarság megmaradása szempontjából égetően szükséges rendezvény és kulturális szervezet léte válhat bizonytalanná, ami számunkra elfogadhatatlan - közölte a tervezett lefaragások kapcsán az MTI-vel Berényi József, az MKP elnöke.

Hozzátette: a kisebbségügyi miniszterelnök-helyettesi poszt megszüntetése és a Selye János Egyetem leminősítési terve után most újabb pontban sérül a Robert Fico által korábban többször garantált kisebbségi status quo. Rámutatott: a költségvetési törvény elfogadásának folyamata során pártja mindent megtesz annak érdekében, hogy az előirányzott összeget megemeljék. Ezzel kapcsolatban azt tervezik, hogy az EBESZ októberben Szlovákiába látogató kisebbségügyi főbiztosát is megkérik: járjon közben a kormánypártnál az összeg megváltoztatása érdekében.

A Bugár Béla vezette Most-Híd szlovák-magyar párt a támogatások csökkentése kapcsán jelezte: a témában tárgyalásokat kezdeményez a kormány illetékeseivel. "A Smer (a Robert Fico vezette kormánypárt) sem gondolhatja komolyan, hogy status quóról beszél, s közben három és fél milliót elvesz a kisebbségi kultúráktól" - nyilatkozta a lefaragások kapcsán az MTI-nek Bugár Béla. "Ne abból vegyenek el, ami már így is kevés" - jegyezte meg.

A. Nagy László, a szlovák kormány kisebbségügyi kormánybiztosa - akinek hivatala az említett támogatások elosztását felügyeli - meglepőnek tartja az összeg csökkentését, mivel elmondása szerint két hónappal ezelőtt a kormányhivatal vezetőjétől azt az ígéretet kapták, hogy a támogatások összege jövőre is az idei szinten marad. A. Nagy ezzel kapcsolatban azt mondta: magyarázatot kér az illetékesektől, és amennyiben nem sikerül változást elérni, búcsút mond a kormánybiztosi hivatalnak. "Politikai és anyagi háttér nélkül nincs értelme" - fogalmazott.

A kisebbségi kultúrára szánt idei támogatások elbírálását közel két hete zárták le. Az idén egyébként az előző évinél félmillió euróval magasabb volt a kisebbségi kultúra pályázati támogatására rendelkezésre álló keretösszeg, mint egy évvel korábban. 2012-ben ez 4 és fél millió eurót tett ki. Az összeg 2006-ban volt a legmagasabb, akkor átszámítva meghaladta az 5 millió eurót.

- MTI , Starovic Tibor -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!