Nagyvilág

2012.08.30. 07:51

Nem ad több pénzt az idén a külföldi filmstábok támogatására a cseh kormány

Prága, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Nincs költségvetési pénze a cseh kormánynak arra, hogy megemelje a külföldi filmstábok csehországi forgatásának támogatására szánt idei 300 millió koronás összeget - közölte Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán Prágában.

Prága, 2012. augusztus 29., szerda (MTI) - Nincs költségvetési pénze a cseh kormánynak arra, hogy megemelje a külföldi filmstábok csehországi forgatásának támogatására szánt idei 300 millió koronás összeget - közölte Petr Necas cseh miniszterelnök szerdán Prágában.

Az eredeti összeg megemelését 100 millió koronával Alena Hanáková, kulturális miniszter javasolta a kormánynak, amely szerdai ülésén foglalkozott a témával. Az eredeti összeget már az év elején elosztották, és a filmipar képviselői azt állítják: ha a cseh kormány nem növeli a támogatást, akkor a külföldi stábok más országokba mennek filmezni. A szakminisztérium támogatta a filmesek kérését. A cseh filmesek szerint az évi legalább 500 millió korona lenne a megfelelő támogatási összeg erre a célra.

A cseh filmipar képviselői a 2011-es évet értékelő anyagukban azt állítják, hogy a külföldi stáboknak nyújtott támogatás 118 százalékban térült meg különböző formában a cseh államnak. Tavaly a kormány 260,7 millió koronát adott a filmiparnak, ennek következtében szakértői becslések szerint mintegy 45,8 millió korona többletbevételre tett szert a költségvetés.

"Nincs erre semmi pénzünk. A kormány a +Hollywood+ napirendi pontot tudomásul vette" - mondta Necas a kormányülés utáni sajtóértekezleten.

A cseh kormányzat évek óta rendszeresen támogatja az országban forgató külföldi filmstábokat, amely aránylag jelentős bevételeket hoz az államnak, és ráadásul népszerűsíti is Csehországot.

Tavaly például olyan világhírű filmcsillagok forgattak Csehországban, mint az amerikai Tom Cruise, a francia Gérard Depardieu, vagy az Oscar-díjas dán rendező, Susanne Bier.

A támogatási program 2010-es, utolsó változata szerint a külföldi filmesek a csehországi költségek 20 százalékát igényelhetik vissza.

A cseh filmesek azt állítják: az alacsony támogatások következtében tavaly Csehország egymilliárd koronás bevételtől esett el, amit az amerikaiak akartak elkölteni az országban. Szerintük Bruce Willis amerikai filmszínész is eredetileg Csehországban akart filmezni, de miután nem kapta meg a remélt állami támogatást, új filmjét - a Die Hard-sorozat ötödik darabját - Magyarországon forgatta.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!