Nagyvilág

2012.08.16. 12:14

Megfigyelés alatt tartják a kígyómarást szenvedett fiút Ausztriában

Bécs/Amstetten, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Egyelőre kórházi megfigyelés alatt tartják az Ausztriában kígyómarást szenvedett magyar fiút - közölte az amstetteni kórház sajtóügyeletese csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Bécs/Amstetten, 2012. augusztus 16., csütörtök (MTI) - Egyelőre kórházi megfigyelés alatt tartják az Ausztriában kígyómarást szenvedett magyar fiút - közölte az amstetteni kórház sajtóügyeletese csütörtökön az MTI érdeklődésére.

A sajtóreferens hozzátette, részleteket adatvédelmi okokból nem közölhet az esetről.

Az ÖAMTC osztrák autóklub közlése szerint a 12 éves fiút szerdán az alsó-ausztriai Hochkar hegységből szállították kórházba mentőhelikopterrel, mivel egy keresztes vipera megmarta a kezén. A kígyómarás heves allergiás reakciókat váltott ki, de a fiú nem volt életveszélyben.

Az Osztrák Vöröskereszt alsó-ausztriai tartományi szóvivője az MTI érdeklődésére elmondta, Ausztriában és azon belül Alsó-Ausztria tartományban is nagyon ritkán fordul elő viperamarás. Évenként egy-két esetre van példa. A kígyó alapvetően kerüli az embert, magától nem támad, csak akkor mar, ha megijesztik vagy beszorítva érzi magát és nem tud menekülni.

Kígyómarás esetén a legfontosabb teendő, hogy az ember megőrizze a nyugalmát, ne mozogjon, a sebhez ne nyúljon és hogy értesítse a mentőket - mondta Andreas Zenker. A kígyómarás helyét egy kevés vízzel le lehet mosni, de nem szabad piszkálni vagy kivágni. Az állatot, ha van rá mód, a fajta biztos azonosítása érdekében mindenképpen ajánlott lefényképezni, például mobiltelefonnal. Befogását inkább ajánlatos kerülni, mert fennáll a kockázata, hogy az első után a második harapásra is maradt még elegendő mérge - mondta Zenker. "Ezt csak akkor tegye az ember, ha nagyon biztos a dolgában" - fogalmazott.

Az osztrák mentőszolgálat a 144-es hívószámon az egész ország területén hívható, akkor is, ha a baleset helyszínén gyenge a mobiltelefon-hálózat térereje vagy a hívó szolgáltatójának nincs abban a körzetben hálózata - tette hozzá a vöröskereszt szóvivője.

- MTI, Pálfy M. Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!