Nagyvilág

2012.08.07. 10:41

Kitört A Gyűrűk Ura vulkánja

Több mint egy évszázados szunnyadás után kitört Új-Zélandon a Tongariro vulkán.

Több mint egy évszázados szunnyadás után kitört Új-Zélandon a Tongariro vulkán.Az Aucklandtől mintegy 280 kilométerre, délre fekvő hatalmas tűzhányó helyi idő szerint hétfő éjfél körül váratlanul izzó köveket és hamut kezdett kilövellni magából. A vulkánkitörés körülbelül 30 percig tartott. A vulkánkutatók nem zárják ki, hogy a mostani kitörést újabbak követik.

A hamu okozta rossz látási viszonyok miatt a hatóságok lezártak több környékbeli utat,és elővigyázatosságból néhány környékbeli települést kiürítettek. A légitársaságok pedig törölték járataikat vagy megváltoztatták gépeik útvonalát.

A Tongariro vulkán egyike a Tongariro Nemzeti Parkban található három tűzhányónak. Utoljára több mint száz évvel ezelőtt, 1896-97-ben tört ki, tizenegy hónapon át működött, de azóta nem adott életjelet. A tűzhányó környékén forgatták A Gyűrűk Ura című filmtrilógia egyes jeleneteit.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!