Nagyvilág

2012.08.10. 11:17

Franciaország hadat üzent az illegális bevándorlóknak

Csütörtökön két nagyobb illegális roma tábort számoltak fel Franciaországban, több száz romániai cigányt kényszerítettek a táborok elhagyására - írja a Daily Mail.

Csütörtökön két nagyobb illegális roma tábort számoltak fel Franciaországban, több száz romániai cigányt kényszerítettek a táborok elhagyására - írja a Daily Mail.

Észak-franciaországi Lille városában és Lyon városából több száz romániai  cigányt kényszerítettek az illegális táborok elhagyására. A történtek nagy felzúdulást váltottak ki Párizsban. 

Francois Hollande államfőt azzal vádolták, hogy Nicolas Sarkozy keményvonalas politikáját folytatja, és az illegális bevándorolók kitelepítését hajtja végre.

Feszültség már elviselhetetlenné vált!

A hatóságok azzal indokolták a két lille-i tábor kiürítését, hogy a környék lakói több mint két éve állandó zaklatásokra panaszkodnak. "A feszültség már elviselhetetlenné vált" - mondta Lille helyettes polgármestere. Manuel Vall belügyminiszter pedig hangsúlyozta, hogy a döntés a két"egészségkárosító" tábor felszámolásáról végleges.

Az emberi jogok franciaországi ligája azzal vádolta Hollande államfőt, hogy megszegte a választási kampány során elhangzott ígéretét. Hollande a kampány során azt hangoztatta, hogy cigánytáborok esetleges kiürítése esetén a kitelepítettek számára alternatívát biztosítanak. Arról ugyanakkor nem érkezett hír, hogy a 200 romát hová telepítették.

Lyonból ugyanakkor 240 menekült roma egy chartergépen visszarepült Romániába. A hatóságok szerint önkéntesen döntöttek a visszatérés mellett, miután egy program keretében minden egyes felnőtt számára 300 eurót, a gyermekek után pedig fejenként 150 eurót fizettek.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint hét közben több franciaországi városban, köztük Párizsban és Lyonban rendőrségi razziákat hajtottak végre, és több száz, Kelet-Európából érkezett, be nem jelentett romát kényszerítettek ideiglenes otthonaik elhagyására.

Forrás: Daily Mail

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!