Nagyvilág

2012.08.28. 18:46

Egyötödével csökkent az öngyilkosságok száma Szlovákiában

Pozsony, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Közel egyötödével kevesebb öngyilkosságot követtek el 2011-ben Szlovákiában, mint egy évvel korábban - derült ki a statisztikai hivatal adataiból.

Pozsony, 2012. augusztus 28., kedd (MTI) - Közel egyötödével kevesebb öngyilkosságot követtek el 2011-ben Szlovákiában, mint egy évvel korábban - derült ki a statisztikai hivatal adataiból.

Tavaly Szlovákiában 529 személy követett el öngyilkosságot, közel százzal kevesebben, mint egy évvel korábban.

Az Eurostat legutóbbi kimutatása szerint az EU tagországaiban egy év alatt Görögországban követték el a legkevesebb, Litvániában pedig a legtöbb öngyilkosságot. Litvániában az öngyilkossági arány háromszor volt magasabb, mint Szlovákiában.

Az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjának (NCZI) adataiból kitűnik, hogy az elmúlt 15 évben az öngyilkosságok száma 1997-ben volt a legalacsonyabb (461) Szlovákiában. Ezt követően a szám lassú, de szinte állandó emelkedést mutatott, egészen 2007-ig (491 eset). 2008-ban pedig ugrásszerűen megnőtt azoknak a száma, akik önkezükkel vetettek véget az életüknek (631 eset), majd ez elkövetkezendő két évben gyakorlatilag stagnált az öngyilkosságok száma. Az első komoly csökkenés a tavalyi évben volt megfigyelhető.

Gyurgyík László szociológus szerint a javuló tendenciának több oka is lehet, ezek egyike vélhetően az, hogy a 2008-as év válságév óta ha nem is javult a helyzet, de legalább stabilizálódtak a körülmények. "Ha a társadalmi normák meggyengülnek, akkor az öngyilkossági ráta is emelkedik" - mutatott rá Gyurgyík László. Hozzátette: a tömegek, amelyek most rosszabbul élnek, mint 4-5 évvel ezelőtt, mostanra kialakítottak egy új életstratégiát, és megtanultak ezek között a körülmények között élni.

Az öngyilkosságok elkövetésének módját tekintve az életüknek akasztással véget vető személyek aránya volt a legmagasabb, számuk elérte a 348-at. A második leggyakoribb öngyilkossági módszer az ablakból vagy épület tetejéről történő ugrás, illetve lőfegyverrel elkövetett öngyilkosság volt (40-40).

Szlovákiában az öngyilkosságok száma és 100 ezer főre jutó aránya az 1975 óta eltelt időszakban az 1983-as évben volt a legmagasabb (15 öngyilkosság 100 ezer főre). Az öngyilkosságok elkövetésének leggyakoribb okai a családi problémák, valamint egyéb személyes konfliktusok a statisztikák szerint.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!