Nagyvilág

2012.07.19. 08:47

Túlélte a bizalmatlansági indítványt a jobbközép cseh kormány

Prága, 2012. július 18., szerda (MTI) - Túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a prágai képviselőház szerdai rendkívüli ülésén a Petr Necas miniszterelnök vezette jobbközép cseh kormány.

Prága, 2012. július 18., szerda (MTI) - Túlélte az ellenzéki bizalmatlansági indítványt a prágai képviselőház szerdai rendkívüli ülésén a Petr Necas miniszterelnök vezette jobbközép cseh kormány.

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) által a kormány ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt több mint hétórás éles és indulatos vita után elutasította a 200 tagú képviselőház.

A kabinet menesztéséhez 101 igen szavazatra lett volna szükség. A bizalmatlansági indítványt azonban a teremben jelenlévő 178 képviselő közül csak 89 képviselő támogatta, míg 89-en elutasították, ami azt jelenti, hogy Csehországot továbbra is a Necas-kormány fogja irányítani.

A 2010 augusztusa óta hatalmon lévő Necas-kormány ellen ez volt negyedik bizalmatlansági indítvány. Eddig mind a négy ellenzéki kezdeményezés sikertelen volt.

Az ellenzéki CSSD a múlt pénteken jelentette be, hogy a legutóbbi belpolitikai fejlemények miatt bizalmatlansági indítványt nyújt be Petr Necas kormánya ellen.

"Nem látunk más lehetőséget arra, hogyan növeljük a nyomást a kormányra, hogy a miniszterelnök menessze Miroslav Kalousek pénzügyminisztert" - magyarázta újságíróknak akkor pártja álláspontját Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök.

Kalouseknek azt vetik a szemére, hogy megpróbálta befolyásolni a rendőrséget Vlasta Parkanová volt védelmi miniszter ügyében. Parkanova ellen büntetőeljárás indult hivatali visszaélés és hűtlen kezelés gyanújával. Kalousek ezt nyíltan rendőrségi provokációnak minősítette, s "kommunista titkosszolgálati" illetve "gestapós" módszerekről beszélt, ami éles bírálatokat váltott ki. Nyílt vitába keveredett Petr Lessy országos rendőrfőkapitánnyal is, akit szerdán fogadott Václav Klaus államfő, és kiállt mellette.

Az ellenzék szerint Kalousek valószínűleg azért védi annyira Parkanovát, mert korábban a védelmi miniszter helyettese volt, jó kapcsolatban van fegyverkereskedő cégekkel, s nem kizárt, hogy egy-két zavaros ügyben ő is érintett lehet.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!