Nagyvilág

2012.07.01. 09:55

Kolera fertőz Kubában

Miami, 2012. július 1., vasárnap (MTI) - Külföldi sajtóértesülések szerint legalább két ember halt meg kolerában, több mint száz pedig kórházba került Kubában, a keleti Granma tartományban. A kubai kormány teljes hírzárlatot tart fenn.

Miami, 2012. július 1., vasárnap (MTI) - Külföldi sajtóértesülések szerint legalább két ember halt meg kolerában, több mint száz pedig kórházba került Kubában, a keleti Granma tartományban. A kubai kormány teljes hírzárlatot tart fenn.A cubaencuentro.com című, madridi székhelyű hírportál és az el Nuevo Herald című, miami székhelyű napilap az Hablemos Press nevű független kubai hírügynökség beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy Manzanillo város kórháza a héten megtelt kolerás betegekkel, még a folyosókon is fekszenek. A kórházat karantén alá vették, rendőrök és állambiztonsági ügynökök őrzik. A baktérium által előidézett, rendkívül fertőző kolera nagyon erős hasmenést és hányást okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell itatni. A kubai kormány némaságba burkolózott, a lakosságot egyáltalán nem tájékoztatták a betegség felbukkanásáról.

A helyzet azonban meglehetősen súlyos, a manzanillói kórház kifogyott a kezeléshez szükséges gyógyszerekből, így segítséget kellett kérnie. A kolera felbukkanása meglepetést okozott a helyiek és a megkérdezett amerikai szakértők körében is, mert a karibi szigetországban régóta nem történt ilyen megbetegedés. Az egyik feltételezés szerint a Haitin dolgozó kubai önkéntesek és orvosok hurcolhatták be a kórokozót. Nemrégiben tért vissza Kubába egy 119 fős egészségügyi csapat, amely Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben nyújtott segítséget a helyieknek. Haitit 2010 elején letarolta egy hatalmas földrengés. A katasztrófa rettenetes körülményeket teremtett, több fertőző betegség, köztük a kolera megtizedelte a túlélőket. Hivatalos becslések szerint kolerában és annak szövődményeiben 120 ezer ember halt meg Haitin. A szomszédos Dominikai Köztársaságban minden óvintézkedés dacára 36 ember életét oltotta ki a betegség. Normális körülmények között a kolera megelőzhető. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy többé-kevésbé gyorsan megfékezzék a járvány terjedését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!