Nagyvilág

2012.07.24. 19:39

Halottak, károk a Vicente tájfun nyomában Dél-Kínában

Peking, 2012. július 24., kedd (MTI) - Legalább három halálos áldozata van a kedden kora reggel Dél-Kínában lecsapó Vicente tájfunnak, hat embert még keresnek - jelentette a kínai központi televízió kedd esti híradójában.

Peking, 2012. július 24., kedd (MTI) - Legalább három halálos áldozata van a kedden kora reggel Dél-Kínában lecsapó Vicente tájfunnak, hat embert még keresnek - jelentette a kínai központi televízió kedd esti híradójában.

Kuangtung (Guangdong) tartomány öt tengerparti városában csaknem félmillió embernek okoztak károkat a nagy erejű szél kíséretében érkező heves esőzések. Hetvenötezer embert kellett a lakhelyéről elköltöztetni, mintegy 500 épület rongálódott meg, 13.600 hektáron károsodott a vetemény, a közvetlen anyagi kárt több százmillió jüanra teszik.

A tartományban 710 ezer háztartásban volt áramszünet, amelynek elhárítására közel 5800 szerelőt küldtek ki. Helyi idő szerint este hat óráig 470 ezer háztartásban ismét volt villany.

A Kanton (Guangzhou) és Sencsen (Shenzhen) közötti nagysebességű vasútvonalon felfüggesztették a közlekedést, míg másutt biztonsági okokból korlátozták a vonatok sebességét. A hajókat a kikötőkbe hívták, közlekedésüket ideiglenesen leállították, a repülőjáratokat késve indították.

Kína legdélibb tartományában, Hajnan (Hainan) szigetén ugyancsak légi járatok tucatjait törölték, a meteorológiai szolgálat a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki.

A tájfun középpontját kísérő szél sebessége óránként 144 kilométert ért el, s óránként 15-20 kilométeres sebességgel vonul tovább Nyugat-Kuantung és a Gyöngy folyó deltája felé. Az előrejelzés szerint Kuangtung, Fucsien (Fujian) és Hajnan partjainál a tenger 3-5 méter magas hullámázásra kell számítani.

Hongkongban - ahol múlt éjszaka járt a Vicente - már folyik a pusztító szélvihar utáni takarítás. A városban több mint ezer fát csavart ki a forgószél, a sérültek száma 130 körül van - jelentette a South China Morning Post című hongkongi lap online kiadása.

A főbb tömegközlekedési útvonalakon megindult a közlekedés, de 56 busz vonalán még kidőlt fák és leszakadt állványzatok akadályozzák a közlekedést.

Hongkongban hatvan légi járatot töröltek, ugyanennyit indítottak késve, egyes vonatokat pedig a nyílt pályán állítottak le. Kína különleges közigazgatási övezetében kedden nem volt tanítás az iskolákban, és a tőzsdét is bezárták egy időre.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!