Nagyvilág

2012.07.03. 19:21

A román szenátus leváltotta Vasile Blaga ellenzéki házelnököt, Crin Antonescu az új elnök

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) - A román szenátus leváltotta kedden Vasile Blaga ellenzéki házelnököt, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) rendkívüli ülésszakot hívott össze e célból.

Bukarest, 2012. július 3., kedd (MTI) - A román szenátus leváltotta kedden Vasile Blaga ellenzéki házelnököt, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) rendkívüli ülésszakot hívott össze e célból.

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) - amelynek elnöke maga Blaga - államcsínynek nevezte a rendkívüli ülésszak összehívását. Ez utóbbiról a kormánytöbbségű házbizottság döntött, viszont a PDL szerint rendkívüli ülésszakot csak a szenátus elnöke, vagyis maga Blaga hívhat össze. A leváltás mellett 70 szenátor szavazott, ehhez egyszerű többség, 63 szavazat is elegendő lett volna. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorai nem szavaztak.

Ioan Oltean, a PDL képviselője bejelentette, hogy pártja alkotmánybíróságon fogja megtámadni Blaga leváltását, Blaga pedig büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen.

A román parlament felsőházának elnöki posztjára Crin Antonescu, az USL társelnöke volt az egyedüli jelölt, akit 73 szenátor szavazott meg, egy voksot érvénytelenítettek.

Blaga leváltása azért volt fontos az USL számára, mert Bukarestben nyílt titoknak számít, hogy az új baloldali kormány kezdeményezni fogja Traian Basescu államfő tisztségből való felfüggesztését. Erről a parlamentnek kell szavaznia, a felfüggesztés esetén pedig a szenátus elnöke veszi át ideiglenesen az államfő szerepét korlátozott hatáskörökkel. A felfüggesztés után népszavazás során döntenek az államfő leváltásáról. A Mediafax hírügynökség szerint az USL már ezen a héten kezdeményezheti Basescu felfüggesztését.

Az USL azzal indokolta Blaga leváltását, hogy megsértette a pártatlanság elvét. A baloldali kormány Roberta Anastase képviselőházi elnököt is le akarja váltani. Blaga és Anastase a Boc-kormány idején foglalta el a két házelnöki tisztséget, május elején azonban kormányváltás történt, és a baloldali Ponta-kabinet került hatalomra.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!