Nagyvilág

2012.06.11. 07:27

Romániai választás – Az RMDSZ párhuzamos számlálása szerint 123 polgármesteri tisztséget nyert a szövetség

Kolozsvár, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 123 polgármesteri tisztséget nyert a romániai helyhatósági választásokon az éjféli összesítés szerint.

Kolozsvár, 2012. június 10., vasárnap (MTI) - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 123 polgármesteri tisztséget nyert a romániai helyhatósági választásokon az éjféli összesítés szerint.

Az RMDSZ kolozsvári országos kampányközpontjában a szövetség munkatársai úgynevezett párhuzamos szavazatszámlálást végeznek a saját biztosaiktól beérkezett információk alapján.

Helyi idő szerint az éjféli összesítés szerint az RMDSZ 123 polgármesteri mandátumot szerzett, de remélik, hogy a megnyert polgármesteri mandátumok száma csaknem megkétszereződik a végleges eredmények szerint. Az RMDSZ ugyanis mintegy 200 polgármesteri posztra számít.

Az RMDSZ szerint a szövetség jelöltje nyert egyebek között olyan fontos székelyföldi településen, mint Székelyudvarhely, ahol Bunta Levente jelenlegi RMDSZ-es polgármester Szász Jenővel, a Magyar Polgári Párt elnökével mérkőzött meg a városvezetői tisztségért. Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád RMDSZ-es jelölt nyert, akit az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) is támogatott. Székelykeresztúron is az RMDSZ-es Rafai Emil győzött a szövetség párhuzamos szavazatszámlálása szerint. Baróton Lázár Kiss Barna nyert. Ott az elmúlt négy évben MPP-és polgármester vezette a települést.

Maros megyében Erdőszentgyörgyön és Nyárádszeredában is az RMDSZ jelöltjei nyerték meg a polgármester-választást.

Meglepetésnek számít, hogy Kolozs megyében a Kolozsvárral szomszédos Kisbácsban sikerült az RMDSZ jelöltjének győznie olyan körülmények között, hogy a helyi magyarság számaránya mintegy 30 százalék.

- MTI, Borbély Tamás -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!