Nagyvilág

2012.06.06. 18:29

Nyolc világpremier a nemzetközi filmfesztiválon Karlovy Varyban

Prága, 2012. június 6., szerda (MTI) - Nyolc világpremier, de egy német, francia és amerikai alkotás sem szerepel a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában a szervezők szerdai bejelentése szerint.

Prága, 2012. június 6., szerda (MTI) - Nyolc világpremier, de egy német, francia és amerikai alkotás sem szerepel a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában a szervezők szerdai bejelentése szerint.

Közép-Európa egyetlen A-kategóriás filmes seregszemléjén mintegy kétszáz filmet vetítenek. A híres nyugat-csehországi fürdővárosban június 29. és július 7. között tartják a fesztivált, amely immár 47. a sorban.

A versenykategóriában a nyolc játékfilmes világpremier mellett négy alkotásnak Karlovy Varyban lesz a nemzetközi bemutatója - közölte Karel Och, a szemle művészeti igazgatója szerdán Prágában tartott sajtótájékoztatóján.

A cseh filmművészetet Marek Najbrt rendező Polski film című alkotása fogja képviselni. A versenykategóriában, amelynek győztese Kristályglóbuszt és pénzjutalmat kap, az idén hiányozni fognak az amerikai, a francia és a német alkotások. "Egész egyszerűen nem találtunk olyan filmet, amelyet műsorra tűzhettünk volna" - jegyezte meg ezzel kapcsolatban Och. Bár a versenyfilmek jegyzékét hivatalosan még nem hozták nyilvánosságra, Prágában úgy hírlik, hogy a rendezők ezúttal magyar játékfilmet sem tűznek műsorra. Bekerült a versenyprogramba azonban egy-egy portugál, norvég, görög, japán, osztrák és lengyel film.

A fesztiválon életműdíjas Kristályglóbuszt kap Helen Mirren, brit Oscar-díjas színésznő. A rendezők szerint Mirrent férje, Taylor Hackford amerikai rendező és producer is elkíséri Karlovy Varyba. Ugyancsak életműdíjat vehet át Karlovy Varyban Josef Somr, a neves cseh színész.

A Magyar Filmunió szerint négy magyar rendező - Bergendy Péter, Cserhalmi Sára, Fliegauf Bence és Szabó István - filmje is szerepel a karlsbadi mustrán.

Bergendy Péter A vizsga és Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című munkája a rangos cseh filmfesztivál East of the West versenyprogramjába kapott meghívást.

Szabó István Az ajtó című filmdrámáját külön program keretében láthatja a fesztivál közönsége. A Szabó Magda regénye nyomán született produkció főszereplője, Helen Mirren, az Oscar-díjas brit színésznő.

Az idei Berlinalén a zsűri nagydíjával, Ezüst Medvével elismert Csak a szél című film, Fliegauf Bence munkája a Horizons válogatásban szerepel a 47. alkalommal megrendezett rangos cseh filmmustrán, Közép-Európa egyetlen A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválján.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!