Nagyvilág

2012.06.08. 15:43

Merenptah fáraó sztéléjét kísérelték meg ellopni Asszuán közelében

    Kairó, 2012. június 8., péntek (MTI) - Régészek gátolták meg a tolvajokat abban, hogy ellopják Merenptah fáraó sztéléjét Asszuán közelében.

 

 

Kairó, 2012. június 8., péntek (MTI) - Régészek gátolták meg a tolvajokat abban, hogy ellopják Merenptah fáraó sztéléjét Asszuán közelében.

 

A négy műkincsrabló a fáraó templomának faláról kísérelte meg lefeszíteni a 120 centiméter hosszú és 90 centiméter széles sztélét, amely az uralkodót ábrázolja, miközben Maat, az igazság és a rend úrnője, illetve Ámon-Ré napisten előtt áldoz - olvasható az Al Ahram angol nyelvű online kiadásában (http://english.ahram.org.eg).

Abdel Moneim Száed, a Gebel el-Szilszila régészeti lelőhely igazgatója szerint a dombormű részben megsérült, különösen az alsó részén, amelyen a kéziszerszámoktól származó több lyuk is látható. A szakértő szerint azonban teljes egészében restaurálni lehet az ókori műalkotást.

A Kr.e. 1213-1203 között uralkodó Merenptah az ókori egyiptomi XIX. dinasztia negyedik fáraója. Apja, a legendás II. Ramszesz hosszú uralkodása után, már idős emberként került a trónra: főbb tettei közé tartoznak az Egyiptom békéjét fenyegető líbiai törzsszövetség és a tengeri népek elleni győztes hadjárat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!