Nagyvilág

2012.06.19. 14:26

Megvizsgálják az ógyallai hármas gyilkosság elkövetőjének elmeállapotát

    Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. június 19., kedd (MTI) - Továbbra is ismeretlen a rendőrség számára a szlovákiai Ógyallán a hét végén elkövetett hármas gyilkosság elkövetőjének indítéka; meg fogják vizsgálni a tettes, egy városi rendőr elmeállapotát - közölte Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány kedden.

 

 

Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. június 19., kedd (MTI) - Továbbra is ismeretlen a rendőrség számára a szlovákiai Ógyallán a hét végén elkövetett hármas gyilkosság elkövetőjének indítéka; meg fogják vizsgálni a tettes, egy városi rendőr elmeállapotát - közölte Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány kedden.

 

Gaspar elmondta: bár sok olyan személyt is kihallgattak, akinek a vallomása fényt deríthetett volna az elkövető és az áldozatok közötti esetleges kapcsolatra, egyelőre nem sikerült tisztázni a gyilkosságok indítékát. Közölte, a férfit elmeorvos fogja megvizsgálni, megállapítandó, hogy beszámítható volt-e tettének elkövetésekor.

A tettes, a szentpéteri illetőségű Juhász Milán szombaton délelőtt Ógyallán saját házuk udvarán lelőtte egy helyi roma család három férfi tagját, két másikat - egy házaspárt - pedig megsebesített. Tettének elkövetése után a szomszédos utcába ment, a helyi polgármester házához, ahol a lépcsőn ülve várta be a rendőröket. Érkezésük után előbb öngyilkossággal fenyegetőzött, majd kétórás egyezkedés után megadta magát.

Az eset kapcsán a pozsonyi média felvetette a rasszista indíték lehetőségét is, ez azonban nem bizonyosodott be, és Robert Kalinák belügyminiszter sem tartotta valószínűnek.

A faji motívum lehetőségét Jobbágy József, Szentpéter polgármestere is kizártnak tartja. "Itt a faluban is élnek romák, nem voltak velük gondok, most sincsenek, és ő is normálisan kommunikált velük. Szombaton szabadnapja volt, és ilyenkor mindig otthon szokott lenni, a szomszédja még várta is este, hogy átmegy hozzá, nem tudom, miért ment el, lehet, hogy valaki telefonált neki" - nyilatkozott az MTI-nek a polgármester, aki szerint a tettes rendes, családszerető ember. Hozzátette: a helyi romák azt feltételezik, hogy valamilyen ügyletbe keveredhetett az ógyallaiakkal, és ez állhatott a gyilkosság hátterében.

Margita Zemková ógyallai polgármester jó kedélyű, társasági embernek ismeri a városi rendőrként náluk alkalmazott kétgyermekes családapát. Hangsúlyozta, hogy soha nem volt rá panasz. Az áldozatok családjáról szólva elmondta, hogy egyes családtagok ellen korábban különböző bűncselekmények, főként lopások miatt eljárás folyt.

Ógyallán a tragédia óta rendkívüli biztonsági intézkedések vannak érvényben. A városi rendőrök járőrözését az önkormányzat átmenetileg felfüggesztette, attól tartva, hogy az áldozatok hozzátartozói az egyenruhát látva esetleg rajtuk próbálnának bosszút állni. A tett színhelyét és annak környékét felváltva őrzi az állami rendőrség két járőre. Hasonló a helyzet Szentpéteren is, ahol a faluban és a letartóztatott férfi házának környékén járőröznek a rendőrök.

Az ógyallai kórház tájékoztatása szerint a lövöldözés sérültjei közül a fiatal nőt időközben - saját kérésére - hazaengedték, férje állapota azonban továbbra is válságos, de stabil. Az elkövetőre a szlovák törvények szerint 25 évi vagy akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!