Nagyvilág

2012.06.17. 17:53

Francia választások - Többen szavaznak, mint az első fordulóban

Párizs, 2012. június 17., vasárnap (MTI) - A francia belügyminisztérium kora délutáni közlése szerint valamivel nagyobb a szavazási kedv Franciaországban vasárnap, a nemzetgyűlési választások második fordulójában, mint volt az elsőben.

Párizs, 2012. június 17., vasárnap (MTI) - A francia belügyminisztérium kora délutáni közlése szerint valamivel nagyobb a szavazási kedv Franciaországban vasárnap, a nemzetgyűlési választások második fordulójában, mint volt az elsőben.

Délig a szavazásra jogosultak 21,4 százaléka adta le voksát, ami másfél százalékkal alacsonyabb, mint öt évvel ezelőtt, de magasabb, mint amennyi volt a múlt vasárnapi első forduló délelőttjén (21 százalék).

Az elmúlt hat hetet tekintve negyedik alkalommal járulnak az urnához a franciák.

A közvélemény-kutatási adatok alapján úgy tűnik: a május 6-án államfővé választott szocialista Francois Hollande győzelme és az első forduló baloldali előnye után a nemzetgyűlés választások egyetlen kérdése, hogy a választók megadják-e az abszolút többséget a Szocialista Pártnak, vagy pedig a radikális baloldalra is szüksége lesz a köztársasági elnöknek a megszorítási intézkedések megszavazásához.

A pénteken nyilvánosságra hozott felmérések szerint az 577 képviselői helyből a szocialisták 297-332-t szerezhetnek meg, az abszolút többség 289 fő.

A baloldal az elmúlt évben fokozatosan tért vissza a hatalomba, a megyék és a régiók többségének irányítása után tavaly ősszel a szenátusban már megszerezte a többséget.

A nemzetgyűlési választások első fordulójában már 36 képviselőt megválasztottak, azaz ennyien kaptak több mint ötven százalékos támogatottságot múlt vasárnap, közülük 25-en baloldaliak. A még nyitott 541 körzetben az az 1102 jelölt jutott be a második fordulóba a több mint 6 ezer induló közül, aki legalább 12,5 százalékot kapott múlt vasárnap.

Akkor a baloldali pártok összesen 46,7 százalékot szereztek a Nicolas Sarkozy volt államfő visszavonulása miatt vezető nélkül is viszonylag jól szereplő, 34,1 százalékot elért jobbközéppel szemben.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front 13,6 százalékot kapott, és esélyt szerzett arra, hogy 1986 után ismét képviseltesse magát a nemzetgyűlésben, annak ellenére, hogy miután Franciaországban nincs pártlista, s a választók csak egyéni jelöltekre szavaznak, az önállóan induló kisebb pártoknak nincs sok esélyük képviselői helyet szerezni. A szélsőjobboldalnak maximum három mandátum juthat.

Harmincnégy helyen hárman mérkőznek meg, ebből 28 körzetben szélsőjobboldali a harmadik jelölt, 15 helyen pedig a visszaléptetések miatt csak egy jelöltre lehet szavazni.

Idén először a külföldön élő, bejegyzett francia választópolgárok is választhatnak maguknak 11 képviselőt a parlament alsóházába. Eddig csak a felsőházba küldhettek 12 szenátort. Az urnákat a kisebb szavazókörökben este hat, illetve hét órakor zárják le, a nagyvárosokban este nyolc óráig lehet szavazni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!