Nagyvilág

2012.06.18. 14:16

Francia választások - A jobboldal önkritikája a jobbratolódásról

    Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A francia jobboldal nemzetgyűlési választásokon elszenvedett történelmi veresége után hétfőn a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) több vezető politikusa is a párt jobbratolódását bírálta.

 

 

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. június 18., hétfő (MTI) - A francia jobboldal nemzetgyűlési választásokon elszenvedett történelmi veresége után hétfőn a jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) több vezető politikusa is a párt jobbratolódását bírálta.

 

Francois Baroin volt gazdasági miniszter, aki a párt vezetésére esélyes egyik politikus és Jean-Pierre Raffarin, aki még Jacques Chirac elnöksége idején volt miniszterelnök, szintén bírálta, hogy Nicolas Sarkozy volt államfő kezdeményezésére az UMP a szélsőjobboldali választók meggyőzésére folytatott kampányt az elnökválasztás előtt. Alain Juppé volt külügyminiszter pedig a Le Monde című napilapban adott interjúban arról beszélt, hogy az UMP-nek "tisztáznia kell értékeit" a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal szemben.

Baroin szerint az UMP-nek kötelessége megvizsgálni, hogy mi okozta ezt a földcsuszamlást, mivel a jobboldal az elmúlt öt évben hat választást elvesztett, s ezzel a megyék, a régiók, a szenátus, az elnökség és vasárnap a nemzetgyűlés is a szocialisták irányítása alá került. A volt tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a jobboldal utoljára akkor volt igazán sikeres, amikor Jacques Chirac volt elnök 2002-ben a szélsőségek elutasításával tudta összefogni a teljes jobboldalt.

"Az UMP-nek nem kellett volna a Nemzeti Front vadászterületére tévednie" - fogalmazott hétfőn Baroin az RTL kereskedelmi rádióban, bírálva Sarkozy választási stratégiáját. Hozzátette: "Nem szabad eltávolodnunk az UMP alapító gondolatától, amely a szélsőségek elutasításra épül, az UMP-nek ezeket az értékeket kellene megerősítenie".

A politikus azt is bírálta, hogy a nemzetgyűlési választások két fordulója között egyes párttársai - köztük alapítók is - megengedő hangon beszéltek a szélsőjobboldalról és szimpatikusnak találták Marine Le Pent, az FN elnökét. "Ha az FN után futunk, hiteltelenné válunk. És mi jön utána? Meghívjuk őket egy italra, aztán meg tárgyalóasztalhoz ülünk velük? Ez elképzelhetetlen" - mondta Baroin.

A Nicolas Sarkozy volt elnök távozása miatt karizmatikus vezető nélkül maradt jobboldal nagyon megosztott a szélsőjobboldali együttműködés kérdésében.

Raffarin szerint a nemzetgyűlési választások tanulsága az, hogy az UMP "jobbra hajlási stratégiája elbukott, ugyanakkor az erős centrumpolitika is eltűnt. Véleménye szerint hiba volt, hogy az UMP az elmúlt időszakban a jobboldali szárnyát erősítette a centrum ellenében.

"Újra kell építeni az UMP politikai gondolatát oly módon, hogy a párt kétfajta kultúrára támaszkodjon, a tekintélyelvű köztársasági jobboldalra és a humanista jobboldalra. Az FN történelme miatt nem tartozik a köztársaság táborába " - fogalmazott a BFM hírtelevízióban a volt kormányfő.

Jean-Francois Copé, az UMP főtitkára viszont nem ért egyet a bírálatokkal. "Minden, a politikai családunknak rosszat akaró negatív előrejelzés ellenére az UMP nem esett szét, egységes és összetartó maradt" - hangsúlyozta a párt vezetője, akiről köztudott, hogy szeretné megtartani székét, amelyre Baroin mellett Francois Fillon volt miniszterelnök és Alain Juppé volt külügyminiszter is pályázik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!