Nagyvilág

2012.05.16. 07:44

Washington vizsgálatot indított a JP Morgan veszteségének ügyében

Washington, 2012. május 15., kedd (MTI) - Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy az ország legnagyobb vagyonnal rendelkező bankja, a JP Morgan Chase hat hét lefogása alatt több mint 2 milliárd dollár vesztett - jelentette kedden az amerikai sajtó.

Washington, 2012. május 15., kedd (MTI) - Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított azzal kapcsolatban, hogy az ország legnagyobb vagyonnal rendelkező bankja, a JP Morgan Chase hat hét lefogása alatt több mint 2 milliárd dollár vesztett - jelentette kedden az amerikai sajtó.

Az egyelőre nem világos, hogy a nyomozók konkrétan melyik szövetségi törvény megsértésére gyanakodnak. A múlt héten az Értékpapír- és Tőzsdebizottság kezdte meg a bank könyvelésének és részvényesekkel folytatott kommunikációjának vizsgálatát.

A JP Morgan múlt csütörtökön jelentette be, hogy több mint 2 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el egy sikertelennek bizonyult fedezeti stratégián. Hétfőn lemondott Ina Drew, a JP Morgan befektetési igazgatója, helyére Matt Zamest nevezték ki. A várakozások szerint a cserét további személyi változások fogják követni.

A részvényesek éves közgyűlésén ennek ellenére 9:1 arányban megszavazták, hogy Jamie Dimon, a bank vezérigazgatója - aki bocsánatot kért a történtekért - megtarthassa a 2011-es évi 23 millió dolláros javadalmazási csomagját.

A történtek vitákat váltottak ki Washingtonban, mert a nagybankok késleltetni vagy szűkíteni kívánják a 2010-ben elfogadott Dodd-Frank pénzügyi törvénycsomag által előírt változtatások bevezetését. Dimon egyike azoknak, akik határozottan ellenzik az új szabályozásokat, köztük az úgynevezett Volcker-szabályt, amelynek célja, hogy korlátozza az állami garanciákat élvező kereskedelmi bankok kockázatvállalását.

A keddi The New York Times a bank volt és jelenlegi alkalmazottaira hivatkozva azt írta, hogy a JP Morgan felső vezetése a kockázati aggályok ellenére támogatta azt, hogy az intézmény egyre nagyobb volumenű és nehezen követhető banki ügyletekbe bonyolódjon. Ez egyfelől a befektetési haszon meredek növekedéséhez, másfelől viszont az elővigyázatosság csökkenéséhez vezetett.

A JP Morgan ügye a választási kampány témájává vált. Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden, miként egy nappal korábban Barack Obama elnök is, kijelentette: a bank által elszenvedett tetemes veszteség annak szükségességét jelzi, hogy következetesen végre kell hajtani a Wall Street reformját. Mitt Romney, a Republikánus Párt valószínű elnökjelöltjének kampánya ezzel szemben úgy foglalt állást, hogy a veszteség nem más, mint a kapitalizmusban természetes piaci kockázat következménye.

A JP Morgan Chase-nek a 2008-as pénzügyi válságot sikerült sokkal jobban átvészelnie szektortársainál, mivel távol tartotta magát a sok más bankot megrengető kockázatos befektetésektől. Egyszer sem jelentett veszteséget a pénzügyi válság idején, és elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy átvegye a 2008-ban összeomlott Bear Stearns befektetési bankot és a Washington Mutualt, az addig legnagyobb amerikai takarékpénztárt.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!