Nagyvilág

2012.05.22. 15:46

Tízezer utcabál a brit uralkodó gyémántjubileuma tiszteletére

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. május 22., kedd (MTI) - Várhatóan tízezer utcabállal ünneplik az alattvalók II. Erzsébet királynő gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját.

Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti: London, 2012. május 22., kedd (MTI) - Várhatóan tízezer utcabállal ünneplik az alattvalók II. Erzsébet királynő gyémántjubileumát, vagyis trónra lépésének 60. évfordulóját. 

A 86 esztendős brit uralkodó 1952. február 6., vagyis édesapja, VI. György király halálának napja óta áll az Egyesült Királyság élén. A jeles évforduló rendezvénysorozata egész éven át tart, és az ünnepi események közül nem hiányozhat a hagyományos brit utcabál sem.

A Daily Mail keddi beszámolója szerint az előzetesen bejelentett tervek alapján legalább tízezer utcabálra lehet számítani. A tanácsokhoz 6500 útlezárási folyamodvány érkezett, és további több ezer hasonló rendezvényre készülnek a helyi közösségek egyházi intézményekben, parkokban és kertekben. A legtöbb utcabált várhatóan az első júniusi hétvégén, a hivatalos ünnepségsorozat tetőpontján rendezik. Azon a hétvégén lesz az összes gyémántjubileumi rendezvény közül talán a leglátványosabb, a Temzén tervezett, ezer különböző hajóból álló flottafelvonulás is, amelynek élén a királynő díszes bárkája, a Royal Barge halad majd.

A normandiai partraszállás óta nem látott méretű, de ezúttal békés célú flottafelvonulásban brit, nemzetközösségi és más országokból érkező hajók vesznek részt.

A brit kormány négynapos hosszú hétvége meghirdetésével járult hozzá a nép gondtalan ünnepléséhez. A júniusi első hétvége után ugyanis a hétfőt és a keddet is munkaszüneti nappá nyilvánították. Igaz, ennek ára az, hogy a briteknek le kell mondaniuk a május utolsó hétfőjén esedékes hagyományos munkaszünetükről, mivel a kormány ezt helyezte át június első hétfőjére.

Az utcabál brit nemzeti intézménynek számít. Kiemelkedő események alkalmával utcákat, sőt egész negyedeket zárnak le, és a helyi közösségek utcahossznyi terített asztalok mellett mulatoznak - feltéve, ha ezt az időjárás megengedi.

Amikor Károly trónörökös és a néhai Diana hercegnő 1981-ben összeházasodott, több tízezer utcabálon összesen tízmillió brit - az akkori összlakosság csaknem húsz százaléka - ünnepelt.

Károly és Diana elsőszülött fia, Vilmos herceg tavalyi esküvője alkalmából ugyanakkor valamelyest alábbhagyott az utcai mulatozási kedv: a fiatal herceg és polgári származású kedvese, Kate Middleton frigyét mindössze négyezer utcabállal ünnepelték országszerte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!