Nagyvilág

2012.05.29. 15:09

Szíria - Párizs kiutasítja a szíriai nagykövetet

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. május 29., kedd (MTI) - Szíriai párizsi nagykövetét, Lamia Chakkourt még kedden vagy szerdán kiutasítják Franciaországból, válaszul a húlai vérfürdőre, amelyben 108 ember, köztük 49 gyermek vesztette életét - jelentette be a francia elnök.

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. május 29., kedd (MTI) - Szíriai párizsi nagykövetét, Lamia Chakkourt még kedden vagy szerdán kiutasítják Franciaországból, válaszul a húlai vérfürdőre, amelyben 108 ember, köztük 49 gyermek vesztette életét - jelentette be a francia elnök. 

"A döntésről ma vagy holnap tájékoztatjuk a nagykövet asszonyt" - fogalmazott Francois Hollande a benini elnökkel folytatott megbeszélést követő párizsi sajtótájékoztatóján. A francia államfő azt is elmondta, hogy július elején Párizsban tartja következő ülését a "Szíria barátai" elnevezésű országcsoport.

Különböző források szerint több EU-tagállam és Ausztrália is a szíriai nagykövet kiutasítására készül.

"Tegnap megbeszélést folytattam David Cameron brit miniszterelnökkel, Laurent Fabius külügyminiszter pedig az ENSZ főtitkárával tárgyalt és megállapodtunk abban, hogy nyomásgyakorlást indítunk Szíriára" - mondta Hollande. Ennek része a szíriai nagykövet kiutasítása is, amelyet "ma vagy szerdán közölnek hivatalosan" az érintettel.

Lamia Chakkour egyben hazája UNESCO nagykövete is(az ENSZ-szervezetnek Párizsban van a székhelye). "Ez pedig következményekkel járhat a döntés gyors végrehajtására" - tette hozzá Hollande.

A francia elnök kiemelte, hogy Franciaország nem egyoldalúan lépett fel, hanem a "partnereivel előzetesen egyeztetett döntésről" van szó.

A július elejére tervezett "Szíria barátai" találkozóhoz - mint Hollande elmondta - "még keresik azt az időpont, amelyen minél többen tudnak megjelenni". "Tárgyalunk Oroszországgal, amelynek fontos szerep jut, és beszélni fogok a kérdésről pénteken Putyin elnökkel" - hangsúlyozta a francia elnök, aki péntek este munkavacsorán fogadja orosz kollegáját az Elysée-palotában.

A húlai vérfürdő áldozatainak többségét kivégezték, s alig húszan voltak azok, akik tüzérségi támadás során vesztették életüket - közölte kedden az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője. Rupert Colville tudatta: a szemtanúk beszámolójából kiderül, hogy a Bassár el-Aszad vezette rezsimhez hű sabíha milícia hajtotta végre a tömeges kivégzést a közép-szíriai településen. A BBC brit közszolgálati televízió hírportálja szerint néhány túlélő az esettel kapcsolatban arról beszélt, hogy fegyveresek rontottak be a házakba, és válogatás nélkül lövöldözni kezdtek, több gyerek torkát pedig elvágták. A világszervezet adatai szerint a mészárlásban összesen 108-an haltak meg - köztük 49 gyerek -, további 300-an pedig megsebesültek. Robert Mood tábornok, az ENSZ szíriai missziójának vezetője arról tájékoztatott, hogy a legtöbb áldozattal közvetlen közelről leadott lövésekkel végeztek.

Laurent Fabius külügyminiszter a Le Monde című francia napilapban kedden megjelent interjúban "saját népe gyilkosának" nevezte Bassár el-Aszad elnököt, aki "jobb, ha minél előbb távozik a hatalomból".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!