Nagyvilág

2012.05.17. 07:46

Szíria - Aszad: Moszkva és Peking támogatása nélkül káosz uralkodna el Szíriában

Moszkva, 2012. május 16., szerda (MTI/AP/AFP/ITAR-TASZSZ) - Káosz uralkodna el Szíriában, ha a rendszer nem élvezne nemzetközi támogatást - jelentette ki Oroszországra és Kínára utalva a szíriai elnök a Rosszija 24 orosz hírtelevízióban szerdán sugárzott interjúban.

Moszkva, 2012. május 16., szerda (MTI/AP/AFP/ITAR-TASZSZ) - Káosz uralkodna el Szíriában, ha a rendszer nem élvezne nemzetközi támogatást - jelentette ki Oroszországra és Kínára utalva a szíriai elnök a Rosszija 24 orosz hírtelevízióban szerdán sugárzott interjúban.

Bassár el-Aszad kifejtette: "Személy szerint nem engem, mint elnököt támogatnak (Oroszország és Kína), nem is az úgynevezett rezsimet... Nem azt támogatják, hanem fellépnek a térség biztonságáért, és nagyon jól értik Szíria geopolitikai jelentőségét és szerepét".

Ha nincs támogatás, káosz uralkodhat el. Nem csak Szíriában, mindenütt elterjedhet. "Ezért azt gondolom, hogy nem egyszerűen Szíriáról van szó, hanem a nemzetközi stabilitásról" - hangsúlyozta a szíriai elnök, aki közel fél év óta először adott interjút.

Aszad szerint a május 7-i szíriai parlamenti választás megmutatta: a lakosság többsége a jelenlegi hatalmat támogatja.

Bassár el-Aszad szerint a választásokat bojkottáló Szíriai Ellenzéki Tanácsnak semmilyen súlya sincs az országban. Az általa támogatott fegyvereseket bűnözőknek nevezte, akik külföldről kapott fegyverekkel harcolnak hatalma ellen.

A szíriai elnök szerint a fegyverek nagy része Libanonból és Törökországból jut el Szíriába a felkelőkhöz. Azt is kijelentette, hogy az ellenzék Koszovóban szerzett tapasztalatokat a fegyveres beavatkozáshoz.

Aszad szerint a biztonsági erők "külföldi zsoldosokat" is elfogtak, akiket készek megmutatni a világnak. Az elnök külföldről érkezett vallási szélsőségeseket és al-Kaida-tagokat emlegetett, mint akik harcolnak kormánya ellen.

Aszad felháborodottan beszélt arról, hogy a Nyugat csak a szíriai hatalmat bírálja, és - mint mondta - "egy szót sem ejt a terroristákról". Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is nagy várakozásokkal tekintenek az Annan-féle béketerv végrehajtása elé. Kofi Annan, a világszervezet volt főtitkára az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja.

A damaszkuszi csúcspolitikus kitért Franciaország szerepére, s reményét fejezte ki, hogy az új államfő, Francois Hollande "gondolni fog Franciaország érdekeire", amelyeket nem szolgálja az, ha "káosz uralkodik Szíriában és az egész arab világban". Aszad szerint azok az országok, amelyek "káoszt szítanak" Szíriában, maguk is károsultak lehetnek.

"Európa nincs messze térségünktől. Mi vagyunk Európa déli határa, Európa déli szomszédai" - közölte.

Szíriában május 7-én tartottak parlamenti választást. Az ellenzék bohózatnak nevezte és bojkottálta azt. A törvényhozás már egy éve nem ülésezik Szíriában, azóta a jogszabályok elnöki dekrétumok formáját öltik. A májusi volt az első választás az új - a Baasz párt uralmát megszüntető - alkotmány februári, népszavazás általi elfogadása óta.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!