Nagyvilág

2012.05.11. 17:20

Szerbiai választások – Valamennyi szabadkai szavazókört ellenőrizne a VMSZ

Szabadka, 2012. május 11., péntek (MTI) – Valamennyi szabadkai szavazókörben ellenőrizni szeretné a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre leadott voksokat a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) - jelentette ki Maglai Jenő, a párt önkormányzati listavezetője pénteken Szabadkán.

Szabadka, 2012. május 11., péntek (MTI) – Valamennyi szabadkai szavazókörben ellenőrizni szeretné a május 6-án tartott szerbiai általános választások keretében a helyi képviselő-testületre leadott voksokat a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) - jelentette ki Maglai Jenő, a párt önkormányzati listavezetője pénteken Szabadkán.

A 109 szavazókör külön-külön zsákokban tárolt anyagából csütörtök este hattól péntek délig tízet sikerült átvizsgálni, és szinte mindegyiknél kiderültek kisebb-nagyobb szabálytalanságok - mondta a politikus sajtótájékoztatóján.

Több olyan szabályosan kitöltött lap volt, amelyet érvénytelennek nyilvánítottak, akadt az átvizsgáltak között olyan zsák, amelyben a jegyzőkönyv szerint a voksoláson megjelenteknél harminc-negyvennel kevesebb, s olyan is, amelyben nyolccal több szavazólap volt – közölte Maglai Jenő.

Hozzátette: ez utóbbi szabálytalanság miatt a helyi választási bizottságnak automatikusan érvénytelenítenie kellett volna az adott szavazókör eredményét.

Az egyik helyen pedig 106 darab, a többitől eltérő színárnyalatú szavazólapot találtak - mondta a VMSZ listavezetője.

A politikus hangsúlyozta, bár az ellenőrzés rendkívül lassan halad, ahhoz, hogy valós képet lehessen alkotni a voksolás tisztaságáról, szükség lenne mind a 109 szavazókör anyagának az átvizsgálására. Ezért a VMSZ folyatná a szavazatok újraszámolását a jogszabályokban rögzített péntek éjféli határidőt követően is.

Szabadkán a helyi választási bizottság által közzétett eredmény szerint az önkormányzati választásokon a szavazatok 26,67 százalékát a Demokrata Párt köré csoportosuló Választás a jobb életért - Boris Tadic koalíció kapta meg, a VMSZ pedig 22,52 százalékkal a második helyen végzett. A két párt közötti különbség mintegy kétezer szavazat.

Pásztor István, a VMSZ elnöke szerdai szabadkai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a párt a vasárnapi választások eredményeit nem tartja elfogadhatónak, és követeli a szavazatok újraszámolását.

Kifejtette, hogy a szavazás lebonyolítása és a szavazatok megszámlálásának az időpontja között olyan események történhettek, amelyek "átláthatatlanok, de mindenképpen felülírták a választók akaratát".

"Szilárd meggyőződésünk, hogy a vasárnapi választásokon a Vajdasági Magyar Szövetséget meglopták" - jelentette ki Pásztor István.

Az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) csütörtökön azt állította, egy szemeteskukában zsáknyi olyan érvényes szavazatra bukkant, amelyeket (a kormánykoalíció gerincét adó Demokrata Párt utasítására) felcseréltek olyanokra, amelyeken a kormánykoalíció jelöltjeinek neve volt bekarikázva.

Miodrag Petrovic, a központi választási bizottság (RIK) szóvivője ezt követően jelentette be, hogy Szerbiában nem semmisítik meg a hét végi választások eredményeit, és nem ismétlik meg a voksolást, jóllehet a napokban több politikus azt állította, hogy csalások történtek a választásokon.

A szóvivő hangsúlyozta: a május 6-i választásokkal kapcsolatban nem lehet csalásról beszélni, s mindenkinek, aki ezt állítja, bizonyítékokkal is alá kell ezt támasztania. "A bizonyítékoknak hiteleseknek kell lenniük, s a törvény által megszabott formában kell felmutatni őket. Ott, ahol a RIK megállapítja, hogy az óvás helyénvaló, el is fogadja azt, s megismétli a választásokat azokon a helyeken" - fűzte hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!