Nagyvilág

2012.05.22. 13:05

Szerbiai választások - A román lapok a nacionalizmus feléledéseként értékelik Nicolic győzelmét

Bukarest, 2012. május 22., kedd (MTI) - A keddi román lapok a nacionalizmus feléledéseként értékelik a szerbiai elnökválasztás vasárnapi második fordulójának eredményét.

Bukarest, 2012. május 22., kedd (MTI) - A keddi román lapok a nacionalizmus feléledéseként értékelik a szerbiai elnökválasztás vasárnapi második fordulójának eredményét. 

A Gandul napilap elemzője szerint Szerbiában is a gazdasági válság terhei miatt büntették a választók a hatalmon lévő politikusokat, akárcsak Franciaországban és Görögországban, ahol aggasztó mértékben előretörtek a szélsőséges pártok. A cikkíró szerint a populista Tomislav Nikolic tudatosan épített erre: Slobodan Milosevic és az ultranacionalista Seselj vajda egykori helyettese azzal az ígérettel nyerte meg az elnökválasztást, hogy különadót vet ki a gazdagokra, amelynek bevételét a szegények közt osztja szét, miközben ellenfelét, Boris Tadicot a választók a 24 százalékos munkanélküliséggel azonosították.

A Gandul szerint Nikolic is rájött arra, hogy országa hasznot húzhat abból, ha Európa felé fordul és ezzel magyarázza az oroszbarát, nacionalista politikus Európai Unióval kapcsolatos békülékeny nyilatkozatait. De a lap szerint Nikolic nem fogja elfelejteni, hogy Románia volt az egyetlen tagállam, amely feltételekhez kötötte Szerbia tagjelölti státusának elfogadását az országban élő román kisebbség védelmében. A vezércikkíró szerint nem lehet arra számítani, hogy a szélsőséges múltú, nacionalista Nikolic a Tadic által megkezdett kisebbségpolitikát folytassa.

A Romania Libera "A gazdasági válság közepette újult erőre kapott a nacionalizmus a Balkánon" címmel számol be Nikolic választási győzelméről, amelyet a görög újfasiszta párt, a Hriszi Avgi (Arany Hajnal) előretörésével állít párhuzamba. A lap szerint a szerbiai "választási földrengés" az Európai Uniót is sokkolta, amelynek vezetői kétkedéssel fogadták Nikolic európai "megtérését". "Az Európai Unió tagjává akarunk válni, ha az munkahelyeket és befektetéseket hoz az országnak, de ha azt mondják nekünk, hogy le kell mondanunk Koszovóról, akkor az a válaszunk, hogy köszönjük, ebből nem kérünk, viszontlátásra" - idéz a Romania Libera egy Nikolicnak tulajdonított kijelentést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!