Nagyvilág

2012.05.10. 14:10

Putyin a kormányalakítás miatt nem megy a G8-ak csúcstalálkozójára

  Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Vlagyimir Putyin államfő az új kormány megalakításával kapcsolatos teendők miatt nem utazik az Egyesült Államokba, a G8-csoport csúcstalálkozójára - erősítette meg csütörtökön az orosz kormányszóvivő.

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Vlagyimir Putyin államfő az új kormány megalakításával kapcsolatos teendők miatt nem utazik az Egyesült Államokba, a G8-csoport csúcstalálkozójára - erősítette meg csütörtökön az orosz kormányszóvivő.

Tájékoztatóján Natalja Tyimakova azt a döntést magyarázta, hogy az államfői hivatalba hétfőn harmadszorra beiktatott Vlagyimir Putyin a kormányfői posztot tőle átvevő Dmitrij Medvegyev volt elnököt küldi a május 18-19-i Camp David-i tanácskozásra.

A kedden kinevezett új miniszterelnök május közepére terjeszti be javaslatát a várhatóan erősen átalakuló kormány összetételére, s a jelöltekkel Putyin személyes konzultációt kíván folyatni. Emiatt nem tud részt venni a világ hét legfejlettebb ipari államát és Oroszországot tömörítő csoport csúcstalálkozóján - mondta Tyimakova.

A szóvivő hozzátette, hogy Medvegyev részvétele a G8-ak Camp David-i találkozóján a külpolitikai irányvonal folyamatosságát bizonyítja, s azt hogy Oroszország tovább erősíti kapcsolatait partnereivel. "Éppen Dmitrij Medvegyev államfői tevékenysége ideje alatt történt lényeges előrelépés az orosz-amerikai kapcsolatokban, és ebben az irányban ezentúl is folytatódik a munka."

Putyin és Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon megállapodott arról, hogy az Európai Uniót tömörítő G20-csoport mexikói csúcstalálkozóján viszont négyszemközti megbeszélést tartanak - erősítette meg Medvegyev szóvivője. A G20-ak vezetői június 18-19-én a mexikói Los Cabos városban gyűlnek majd össze. Putyint Obama hívta fel, hogy gratuláljon neki elnöki beiktatásához.

A régi-új orosz államfő választási kampánya során többször is éles kritikával illette az Egyesült Államokat. A többi közt azzal vádolta Washingtont, hogy pénzügyileg támogatta a tél óta tartó oroszországi tiltakozó megmozdulásokat, amelyekhez hasonló akciókra nem volt példa azóta, hogy Putyint 2000-ben először elnökké választották.

Az Egyesült Államok kedden viszont amiatti aggodalmának adott hangot, hogy az orosz rendőrség erőszakkal lépett fel Moszkvában a Milliók Menetének vasárnapi akción és a hétfő óta az orosz fővárosban zajló békés tiltakozó akció résztvevői ellen.

A BBC orosz nyelvű adásának kommentárja szerint furcsa is lenne, ha az államfői posztot harmadszorra elfoglaló Putyin első hivatalos útja az Egyesült Államokba vezetne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!