Nagyvilág

2012.05.18. 17:34

Potenciálisan veszélyes aszteroidák ezrei keringhetnek a Föld közelében

Washington, 2012. május 18., péntek (MTI) - A legújabb NASA-felmérés szerint potenciálisan veszélyes aszteroidák ezrei keringhetnek a Föld közelében.

Washington, 2012. május 18., péntek (MTI) - A legújabb NASA-felmérés szerint potenciálisan veszélyes aszteroidák ezrei keringhetnek a Föld közelében.

A kutatás a NASA infravörös csillagászati műholdja, a WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer/ széles látószögű infravörös felmérő felfedező műhold) megfigyelésein alapul. Az űrteleszkóp az aszteroidavadászat során olyan objektumokat keresett, amelyek a Naptól számított 195 millió kilométeres "sávban" vannak. Összehasonlításképp, a Föld 150 millió kilométerre van a Naptól - olvasható a Space.com (http://www.space.com) űrkutatási hírportálon.

Potenciálisan veszélyesnek olyan égi objektumokat tartanak, amelyek útjuk során 8 millió kilométernél közelebb kerülnek a Földhöz és elég nagyok ahhoz, hogy egy esetleges becsapódáskor regionális vagy globális károkat okozzanak.

A felmérés eredményeként a NASA szakemberei 4700-ra becsülik a potenciálisan veszélyes aszteroidák számát, s véleményük szerint további 1500 olyan százméteresnél nagyobb átmérőjű űrszikla lehet, amely keringése során túl közel merészkedik bolygónkhoz. Mindazonáltal jelenleg ezeknek az objektumoknak csupán 30 százalékát ismerik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!