Nagyvilág

2012.05.11. 10:08

Oroszország - Felmondott a Gazprom-tévé egyik főszerkesztője

Moszkva, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Felmondott csütörtökön az orosz Gazprom tulajdonában lévő NTV televízió egyik vezető szerkesztője, tiltakozásul az ellenzék befeketítése miatt.

Moszkva, 2012. május 10., csütörtök (MTI) - Felmondott csütörtökön az orosz Gazprom tulajdonában lévő NTV televízió egyik vezető szerkesztője, tiltakozásul az ellenzék befeketítése miatt.

A hírt a vezető szerkesztő, Szofja Gudkova volt férje, Dmitrij Gudkov, a parlamentben ellenzékben lévő Igazságos Oroszország párt képviselője közölte a livejournal.com portálon vezetett blogjában.

A lenta.ru hírportál tudomása szerint az újságíró azért döntött úgy, hogy elhagyja az állami gázóriás tulajdonában lévő televíziót, amelynek hétvégi elemző műsorát vezette, mert volt férjét kellett volna besároznia.

Dmitrij Gudkov arra is felhívta a figyelmet, hogy vasárnap az NTV ismét sugározni készül egy olyan filmet, amely az ellenzéket pocskondiázza.

A gazeta.ru elemző- és híroldal arról számolt be, hogy a hatalom televíziója ismert ellenzékiek magánéletét kompromittáló filmet készít. Szó lesz benne Alekszej Navalnij bloggerről, a korrupciós ügyeket leleplező ügyvédről, Ilja Ponomarjovról és Dmitrij Gudkovról, az Igazságos Oroszország párt parlamenti képviselőiről, Borisz Nyemcov volt miniszterelnök-helyettesről, a PARNASZ (Népszabadság) párt és a Szolidaritás mozgalom társelnökéről.

Rajtuk kívül a leleplezőnek szánt filmben szerepel majd Kszenyija Szobcsak televíziós műsorvezető, Ilja Jasin, a Szolidaritás mozgalom tagja, Ilja Barabanov, a The New Times című angol nyelvű lap főszerkesztője és Vera Kicsanova független képviselőnő. Mindannyian aktív szervezői a tavaly decemberi parlamenti választások óta a hatalmat bíráló és tisztességes választásokat követelő oroszországi tiltakozó mozgalomnak.

Az NTV márciusban nagy felháborodást kiváltó filmet mutatott be A tiltakozás anatómiája címmel. Ebben azt állította, hogy az ellenzék lefizette a tiltakozókat. Az utóbbi hónapokban a Gazprom tévéjétől több munkatárs is távozott.

Oroszországban csak a kereskedelmi televíziók tekinthetők viszonylagosan függetlennek. Az ellenzéknek - az interneten nézhető Dozsgy (Eső) televízió kivételével - gyakorlatilag nincs eszköze a képernyős megjelenésre. A közösségi oldalakon jelentek meg azok az amatőr felvételek is, amelyek a legutóbbi, erőszakba torkolló tiltakozó felvonuláson készültek.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!