Nagyvilág

2012.05.08. 07:39

Oroszország - Az emberjogi biztoshoz fordult egy neves orosz jogvédő

Moszkva, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Az orosz emberjogi biztostól kért segítséget hétfőn Lev Ponomarjov neves jogvédő, mert szerinte jogtalanul fogták le a rendőrök egy Putyin-ellenes tiltakozó akció során.

Moszkva, 2012. május 7., hétfő (MTI) - Az orosz emberjogi biztostól kért segítséget hétfőn Lev Ponomarjov neves jogvédő, mert szerinte jogtalanul fogták le a rendőrök egy Putyin-ellenes tiltakozó akció során.

A Vlagyimir Putyin beiktatása és újabb hat évre meghosszabbított hatalma elleni hétfői csendes tüntetés résztvevői között volt a 70 éves Ponomarjov is, akit többekkel együtt Moszkva "főutcájáról", a Tverszkajáról vittek el a rendőrök, mert - mint mondta - fehér szalaggal a zakóján sétált a központban. "Üres volt a városközpont, és egyszerűen körbevették az embereket" - panaszolta a veterán jogvédő, akit többekkel együtt a levegőtlen, ablaktalan rendőrségi rabszállító buszban három órán át tartottak bezárva. Ezt követően le kellett írniuk, mit csináltak, majd jegyzőkönyv felvétele és szabálysértési eljárás indítása nélkül elengedték őket.

Moszkvában körülbelül 300 főt vittek el a rendőrök a csendes akcióban való részvételért. A belügyi szóvivő szerint "kimondottan finoman bántak az engedély nélkül tüntetőkkel, hogy ne rontsák el a májusi ünnep hangulatát".

A hatalom ellen tiltakozók Szentpéterváron, a Palota téren is összegyűltek, a rendfenntartók öt főt vittek el.

Vasárnap erőszakba torkollott a Milliók menete ellenzéki akció, amelynek résztvevői közül több ezret nem engedtek be a karhatalmisok Moszkva egyik terére, a Bolotnajára. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, a rendőrség szerint kövekkel dobálták meg őket, akik válaszként gumibotokkal ütlegelték a tiltakozókat. Az összecsapás során 47 ember megsérült, a rendfenntartók közel 450 embert vittek el, akiket később elengedtek.

A rendőrség a tiltakozókat teszi felelőssé. Az állami Rosszija 24 hírtelevízió hosszasan beszámolt az összecsapásról. A belügy szerint jól felkészített provokátorok kezdeményezték az erőszakot, a rendfenntartók azért léptek fel, hogy ne durvuljon el a helyzet. Dmitrij Peszkov, Putyin szóvivője még keményebb fellépést követelt a rendőrségtől, amely a történtek alapos kivizsgálását ígérte.

Az ellenzéki akció főszervezője, Szergej Udalcov, a Baloldali Front radikális párt elnöke a rendfenntartókat hibáztatja, akik szerinte azért akadályozták meg a nagygyűlés megtartását, mert nem voltak felkészülve a Bolotnajára érkező nagy tömegre. A tervezett ötezer helyett legalább ötvenezren voltak a Milliók menetén.

- MTI, Kegyes Csilla - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!