Nagyvilág

2012.05.11. 12:27

Ennyi vagyona van a francia miniszterelnöknek

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. május 11., péntek (MTI) - Francia elnökválasztás - Hollande-nak 1,1 milliós ingatlana, Sarkozy-nek 2,7 milliós befektetése van

Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Párizs, 2012. május 11., péntek (MTI) - Francia elnökválasztás - Hollande-nak 1,1 milliós ingatlana, Sarkozy-nek 2,7 milliós befektetése van

 

  Francois Hollande megválasztott francia elnöknek 1,18 millió eurós vagyona van három ingatlanban, műtárgyakat nem gyűjt, és részvényei sincsenek a tőzsdén - derült ki az új államfő vagyonnyilatkozatából, amely pénteken jelent meg a francia hivatalos közlönyben.Hollande vagyonbevallásában szerepel egy 800 ezer euró értékű ház a francia Riviérán található Mougins településen, valamint két lakás Cannes-ban, amelyekben az apja és a bátyja él. Ezek értéke 230 ezer, illetve 140 ezer euróra becsülhető. A három ingatlan összértéke nem haladja meg a vagyonadó alsó határát, amely 1,3 millió euró, így az új francia elnöknek nem kell vagyonadót fizetnie. Hollande-nak ezenkívül 15 ezer euró értékben vannak bútorai.

A március 15-én készült vagyonbevallás szerint az új államfő három bankszámláján mintegy 10 ezer euró található. Hollande 2000 óta öt hitelt vett fel, amelyek után 250 ezer eurót kell még visszafizetnie havi 1500 eurós törlesztő részletekben. A megválasztott elnök nem gyűjt műtárgyakat, nem tőzsdézik, és nincsenek külföldön bankszámlái, sem ékszerei, valamint gépkocsival sem rendelkezik. Hollande-ról köztudott, hogy mostanig robogóval járt mindenhova.

Micolas Sarkozy leköszönő államfő elsősorban a Franciaországban a legnépszerűbb befektetésnek számító életbiztosításban tartja 2,7 millió eurós vagyonát, amely ötéves mandátuma alatt harminc százalékos hozamot hozott. A távozó köztársasági elnök utódjával ellentétben szeret tárgyakat gyűjteni: mintegy 100 eurós értékben rendelkezik óra-, szobor- és autogramgyűjteménnyel. Feleségével közös számláján márciusban 57 ezer euró szerepelt. A vagyonbevallása szerint havi 3 ezer eurós gyerektartást fizet előző, második feleségének, Cécilia Attiasnak közös kiskorú fiuk, Louis után, és életjáradékként ugyanekkora havi összeget utal első feleségének, Marie-Dominique Culiolinak, akitől szintén két fia született, de ők már nagykorúak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!