Nagyvilág

2012.05.17. 10:09

Csen - Készül a vak kínai jogvédő útlevele

Peking, 2012. május 17., csütörtök (MTI) - A jelek szerint 15 napon belül megkapja útlevelét Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) kínai jogvédő aktivista, és hamarosan az Egyesült Államokba távozhat - tudósítottak hírügynökségek csütörtökön.

Peking, 2012. május 17., csütörtök (MTI) - A jelek szerint 15 napon belül megkapja útlevelét Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng) kínai jogvédő aktivista, és hamarosan az Egyesült Államokba távozhat - tudósítottak hírügynökségek csütörtökön.

A jelenleg lábtörés miatt egy pekingi kórházban lévő Csen arról számolt be, hogy szerdán kínai hivatalnokok jelenlétében helyben kitöltötték a maga, a felesége és két gyermeke útlevélkérelméhez szükséges nyomtatványokat, illetve az ahhoz szükséges fényképek is elkészültek, s azt az ígéretet kapta, hogy 15 napon belül megkapják az úti okmányokat.

A washingtoni külügyminisztérium kedden azt közölte, hogy a Csen és családja beutazásához szükséges dokumentumok részükről elkészültek.

A 40 éves vak jogvédő, aki megszökött Santung (Shandong) tartományi házi őrizetéből, majd április végétől napokat töltött az Egyesült Államok nagykövetségén, eddig már kétszer lépett közvetlen telefonkapcsolatba az amerikai képviselőház republikánus törvényhozóival. A családtagjait, különösen is az unokaöccsét, Csen Ko-kut (Chen Kegu) ért hatósági zaklatásra, elfogására panaszkodott és segítséget kért.

Csen Ko-kut szándékos emberölési kísérlettel vádolják, miután április 27-én falusi otthonában egy helyi hivatalos személyt súlyosan, kettőt könnyebben megsebesített. Csen állítása szerint a férfit megverték és önvédelemből nyúlhatott a késhez.

Bob Fu, Csen Kuang-cseng amerikai támogatója és kapcsolattartója a közelmúltban bírálta az Obama kormányzatot az ügy kezelése miatt, s azt hangoztatta, hogy az amerikai tisztségviselőknek mindent meg kell tenniük, amíg mindez nem rendeződik. Fu maga is Kínából érkezett 16 éve, s jelenleg a ChinaAid nevű, texasi székhelyű alapítvány elnöke. Az amerikai média szerint eddig már dollármilliókat gyűjtött kínai kisegyházak, máskéntgondolkodók és családtagjaik támogatására.

A The Washington Post című amerikai napilap szerdai számában Kína-szakértőkre hivatkozva megjegyezte: aggodalomra ad okot, hogy Csen valószínűleg nincs felkészülve arra a szerepre, közfigyelemre, amely az Egyesült Államokban vár rá. A választási időszakra utalva Susan Shirk, aki Bill Clinton elnöksége idején volt külügyi államtitkár-helyettes, megjegyezte, politikusok minden oldalról igyekeznek majd Csent felhasználni saját kampánycéljaikra.

"Úgy gondolom, óvatosnak kell lennie ezzel kapcsolatban" - állapította meg, s hozzátette: Csen nem biztos, hogy képes lesz az "amerikai politika komplexitásának megértésére", amelybe épp belecsöppen.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!