Nagyvilág

2012.05.22. 19:51

Az orosz kormányzó párt hatalmas pénzbírsággal sújtaná a nem engedélyezett tüntetések résztvevőit

Moszkva, 2012. május 22., kedd (MTI) - Az Egységes Oroszország (JeR) párt parlamenti többsége kedden megszavazta a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetési tételeinek jelentős szigorítását.

Moszkva, 2012. május 22., kedd (MTI) - Az Egységes Oroszország (JeR) párt parlamenti többsége kedden megszavazta a tömegrendezvényeken elkövetett szabálysértések büntetési tételeinek jelentős szigorítását.

Az alsóház (duma) első olvasásban tárgyalta a törvényi szabályozás módosítását. A képviselők legközelebb június elején térnek vissza a kormánypárti javaslathoz.

A 450 fős orosz alsóházban a kormányzó Egységes Oroszország 238 fős többséggel rendelkezik, így valamennyi szövetségi törvényt keresztül tud vinni, kivéve az alkotmányos többséget igénylőket, amelyekhez 300 szavazatra van szükség.

A JeR képviselőcsoportjából 236-an szavaztak igennel a gyülekezési törvény szigorítására, amely szerint a tömegrendezvényeken, illetve azok előkészítése során történő szabálysértés miatt az eddigi pár ezer rubel helyett lényegesen több, akár másfél millió rubelre (közel 11 és fél millió forintra) is büntethetnék a tüntetések, megmozdulások szervezőit.

Az egyszerű résztvevőknek "csupán" egymillió rubel (7,5 millió forint) lenne a maximális büntetésük. Jelenleg 5-től 50 ezer rubelig (37 500 és 375 ezer forint) terjed a szabálysértés büntetésének mértéke Oroszországban.

Várható, hogy a törvénymódosítás második olvasásban való tárgyalására csökkennek a büntetési tételek, de még így is több százezer rubeles bírságot tart elfogadhatónak a parlamenti többség.

A kormányzó párt képviselői a május 6-án Moszkvában Milliók menete elnevezéssel tartott, a tüntetők és a rendőrség összecsapásával végződött tiltakozó akciót követően léptek elő a szigorítási kezdeményezéssel. A hatalom pártjában az ellenzéki mozgalom radikalizálódásától tartanak.

A dumában az ellenzéki pártok közül a kommunisták és a liberális demokraták nemmel szavaztak a szigorításra, az Igazságos Oroszország képviselői pedig már a vitától is távol maradtak, tiltakozásul a szigorítások ellen.

Nyikolaj Levicsev, az Igazságos Oroszország párt képviselője úgy vélte: a kormánypárt téved, ha azt hiszi, hogy a szabálysértési büntetési tételek jelentős emelésével elriasztja az ellenzéket az újabb, június 12-i tüntetés szervezésétől.

Szerinte ettől még nem lesz kevesebb ember a tiltakozó akción, sőt a szigorítás csak felszítja a tiltakozó hangulatot Oroszországban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!