Nagyvilág

2012.05.30. 19:38

Ausztria kitart az egy Kína-politika mellett, s elutasítja a bírálatot

Bécs, 2012. május 30., szerda (MTI) - Ausztria kitart az egy Kína-politika mellett, egyúttal elutasítja az osztrák politikusok és a dalai láma találkozója miatti kínai tiltakozásokat - közölte szerdán a bécsi külügyminisztérium.

Bécs, 2012. május 30., szerda (MTI) - Ausztria kitart az egy Kína-politika mellett, egyúttal elutasítja az osztrák politikusok és a dalai láma találkozója miatti kínai tiltakozásokat - közölte szerdán a bécsi külügyminisztérium.

Michael Spindelegger külügyminiszter-alkancellár a közleményben leszögezte, "nem engedi előírni, hogy kivel találkozzon és kivel nem". Hozzátette: ennek semmi köze a Kínával kapcsolatos politikai irányvonalhoz. Az osztrák külpolitika továbbra is az "egy Kína" elvét képviseli - írták.

A bécsi kínai nagykövet előzetes tiltakozása ellenére Spindelegger és Werner Faymann kancellár is találkozott a múlt hét végén a dalai lámával, aki több mint egyhetes látogatást tett az alpesi országban. Az osztrák kormány vezetői kijelentették, hogy a lámával mint vallási vezetővel, emellett nem hivatalos keretek között találkoztak.

Kína mindamellett szombaton ismét komoly tiltakozását fejezte ki, Kína belügyeibe való súlyos beavatkozásként értékelve a találkozókat. Hung Lej (Hong Lei) kínai külügyi szóvivő megismételte: országa határozottan ellenzi, hogy külföldi vezetők bármilyen formában találkozzanak a dalai lámával. Közölte: a láma Peking szemében politikai menekült, aki - a vallás nevében - "hosszú ideje részese a Kína-ellenes, elszakadásra törekvő cselekményeknek".

A dalai láma ausztriai látogatása keretében egy előadásában a Kínával való párbeszéd mellett foglalt állást. A nemzetközileg el nem ismert tibeti emigráns kormány vezetője, Lobsang Sangay egynapos bécsi tartózkodása alatt egy interjúban kijelentette, az emigráns kormány "Kínán belüli valódi autonómiára" törekszik.

Faymann az eseménnyel kapcsolatban kijelentette, találkozóját egyértelmű politikai jelzésnek szánta "az emberi jogok, az erőszakmentesség és a párbeszéd mellett, illetve az elnyomás ellen". Mint mondta, a személyes találkozóról maga döntött, Peking reakciójától pedig nem fél.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!