Nagyvilág

2012.05.29. 17:54

A kormánytagok után az állami cégvezetők fizetését is csökkentik Franciaországban

Párizs, 2012. május 29., kedd (MTI) - A politikai és gazdasági elit példamutatása nevében a kormánytagok után az állami cégvezetők fizetését is csökkenteni fogja az új francia kormány.

Párizs, 2012. május 29., kedd (MTI) - A politikai és gazdasági elit példamutatása nevében a kormánytagok után az állami cégvezetők fizetését is csökkenteni fogja az új francia kormány.

A tervek szerint egy állami cég vezetője maximálisan a húszszorosát keresheti a legkevesebbet kereső alkalmazottjánál.

Azaz ha a legrosszabbul fizetett munkavállaló minimálbérre van bejelentve, akkor a cég vezetője maximum a minimálbér húszszorosát keresheti mostantól - mondta Jean-Marc Ayrault miniszterelnök a L,Express című hetilap internetes oldalán kedden megjelent interjúban. A kormányfő jelezte, hogy Francois Hollande államfő választási ígéretét "a jelenlegi szerződésekre" is alkalmazni fogják.

A kampányban a gazdasági kérdésekért felelő Michel Sapin, aki azóta munkaügyi miniszter lett, eredetileg azt ígérte, hogy a fizetéscsökkentés csak azokra az állami cégvezetőkre fog vonatkozni, akik a jövőben lépnek hivatalba.

"A franciák május 6-án választottak és a vállalatvezetőknek is tiszteletben kell tartani az eredményt. A nagy állami cégeket irányítók fizetéscsökkentését a jelenlegi szerződésekre is alkalmazni fogjuk" - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette: "Hiszek a vezetők patriotizmusában, akik megértik, hogy a válság példamutatást követel a politikai és a gazdasági elittől".

Ayrault arra is emlékeztetett, hogy a köztársasági elnök, a miniszterelnök és a miniszterek fizetését első intézkedéseként harminc százalékkal csökkentette a kormány.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!