Nagyvilág

2012.04.06. 07:52

XVI. Benedek tizenkét paptársának mosta meg a lábát

Róma, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Az utolsó vacsorát idézte fel a római lateráni Szent János bazilikában a XVI. Benedek által nagycsütörtök délután koncelebrált szentmise, amelyen a pápa tizenkét paptársának mosta meg a lábát.

Róma, 2012. április 5., csütörtök (MTI) - Az utolsó vacsorát idézte fel a római lateráni Szent János bazilikában a XVI. Benedek által nagycsütörtök délután koncelebrált szentmise, amelyen a pápa tizenkét paptársának mosta meg a lábát.

Ahogyan Krisztus tette tanítványaival, az egyházfő is jelképesen megmosta a római egyházmegyében szolgáló tizenkét papnak a lábát. A nagycsütörtök délutáni utolsó vacsora miséjét a hagyományos római helyszínen, a lateráni Szent János bazilikában tartották. A pápa százhúsz paptársával együtt koncelebrált. Homíliájában az egyházfő Jézus elfogásának éjszakájáról beszélt, amikor a tanítványokkal az Olajfák hegyére ment. A sötét éjszakában Jézus a halál sötétségének ment elébe - fogalmazott a pápa. Hozzátette, hogy a "sötétség, melyben nem látjuk meg egymást, a kommunikáció hiányát jelenti." Félelmei legyőzésére az ember isten akar lenni."Azt gondoljuk kizárólag csak akkor lehetünk szabadok és igazán önmagunk, ha azt tesszük, amit akaratunk diktál. Azt hisszük Isten korlátozza szabadságunkat. Az Istennel való szembeszállás azonban nem ad szabadságot, csak saját magunktól is elidegenít" - mondta XVI. Benedek. Szokás szerint a nagycsütörtöki mise perselyadományát az egyház jótékonysági célra ajánlotta fel, az idén a szíriai menekültek megsegítésére. A Szent Péter bazilikában nagycsürtörtök délelőtt tartott szentmise homíliájában XVI. Benedek éles hangon ítélte el azokat a papokat, akik megkérdőjelezik a katolikus egyház tanítását a cölibátus és a nők pappá szentelése ügyében. Nagypéntek délután XVI. Benedek vezeti az Igeliturgiát, melyet este negyed tíztől a Colosseumnál felelevenedő Via Crucis keresztútja követ. A Vatikán bejelentése szerint a keresztet a tizennégy stáción Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke viszi, két szentföldi ferences kusztosz és egy olasz, latin-amerikai, afrikai és egy ír család tagjai.

- MTI, Sárközy Júlia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!