Nagyvilág

2012.04.16. 12:37

Szobrot kapott a vajdasági Herceg János író Zomborban

  Zombor/Zenta/Budapest, 2012. április 16., hétfő (MTI) - Halála után tizenhét évvel mellszobrot kapott szülővárosában, a délvidéki Zomborban Herceg János író.

 

Zombor/Zenta/Budapest, 2012. április 16., hétfő (MTI) - Halála után tizenhét évvel mellszobrot kapott szülővárosában, a délvidéki Zomborban Herceg János író.

A zombori városi könyvtár előtti díszkertben leplezték le Herceg János írónak, akadémikusnak, fordítónak, a vajdasági magyar irodalom talán legsokoldalúbb, legkövetkezetesebb és legtermékenyebb szerzőjének mellszobrát, amelynek megalkotását és felállítását nyomban Herceg János 1995-ben bekövetkezett halálát követően kezdeményezte a zombori Bielitzky Károly Városi Könyvtár igazgatóbizottsága - számol be hétfői számában a Magyar Szó című délvidéki napilap és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet honlapján (www.vmmi.org) a szombati szoboravatóról.

A szobrot Milenko Buisa szobrászművész alkotta.

A nyugat-bácskai városban rendszeresen megemlékeznek Herceg Jánosról. Az író születésének 103. évfordulóján, május 11-én a Dunatáji Herceg János Napok keretében hirdetik majd ki a 2012-es Herceg János-irodalmi díj nyertesének nevét. A zombori Berta Ferenc Zsebszínház által 2009-ben, az író születésének centenáriumán újra alapított díj ünnepélyes átadását május 29-én tartják meg.

Az irodalmi díjat 1998-ban alapították, ám 2000-től 2010-ig szünetelt az elismerés odaítélése. Az újralapítást követően 2010-ben először Silling István nyelvész, néprajzkutató és művelődéstörténész vehette át az elismerést. Tavaly Hajnal Árpád Sikoly folyóirat főszerkesztője, Magyar Szó rovatvezetője kapta a díjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!