Nagyvilág

2012.04.11. 09:28

Pakisztáni kábítószercsempészt fogtak el Dél-Kínában

  Peking, 2012. április 11., szerda (MTI) - Hat kilogramm heroin volt annál a pakisztáni kábítószercsempésznél, akit elfogtak a dél-kínai Kuangcsou (Guangzhou) város határőrizeti szervei - jelentette a kínai média szerdán.

 

Peking, 2012. április 11., szerda (MTI) - Hat kilogramm heroin volt annál a pakisztáni kábítószercsempésznél, akit elfogtak a dél-kínai Kuangcsou (Guangzhou) város határőrizeti szervei - jelentette a kínai média szerdán.

A Dubajból érkező férfit április 5-én vették őrizetbe a repülőtéren. A gyanút vele szemben furcsa járása keltette fel, majd ellenőrzése során fehér port tartalmazó kis tasakokat találtak nála a derekára és a lábára rögzítve. A laboratóriumi vizsgálat megállapította, hogy a fehér por heroin. Az ügyben a nyomozás még nem zárult le.

Ugyancsak szerdán számolt be arról a kínai sajtó, hogy öt elítéltből ketten végrehajtandó halálbüntetést kaptak a kelet-kínai Vencsou (Wenzhou) városban, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt.

Egy vencsoui és egy kantoni férfi kapta a legsúlyosabb büntetést kábítószer-értékesítés és -forgalmazás miatt. Előbbi három kiló metamfetamint és 150 gramm heroint vásárolt az utóbbi közvetítésével Kantonban. Az ügy további résztvevői közül egy férfi két évre felfüggesztett halálbüntetést kapott, egy másik életfogytig tartó szabadságvesztést, míg a harmadikat hét év börtönre ítélték.

A kábítószer csempészését, forgalmazását, gyártását, szállítását Kínában rendkívül szigorúan büntetik. Akinél például több mint egy kiló ópiumot vagy 50 gramm metamfetamint, illetve heroint találnak, 15 évi börtönre, életfogytig tartó szabadságvesztésre, vagy halálra ítélhetik. A drogforgalmazók gyakran kapnak felfüggesztett halálbüntetést, ami a gyakorlatban többnyire életfogytig tartó szabadságvesztést jelent.

Kína nem tesz kivételt a külföldiekkel sem; az elmúlt években egy brit, több japán, egy dél-afrikai és jó néhány Fülöp-szigeteki kábítószercsempész kapta a legsúlyosabb büntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!