Nagyvilág

2012.04.11. 11:02

Oroszország: Moszkvában meggyilkoltak egy ismert muzulmán közéleti személyiséget

  Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 11., szerda (MTI) - Az orosz fővárosban meggyilkoltak egy ismert muzulmán közéleti személyiséget - közölte a rendőrség szerdán.

 

Kegyes Csilla, az MTI tudósítója jelenti: Moszkva, 2012. április 11., szerda (MTI) - Az orosz fővárosban meggyilkoltak egy ismert muzulmán közéleti személyiséget - közölte a rendőrség szerdán.

Metin Mehtijev az Oroszországi Muzulmán Kulturális Központ nemzetközi osztályát vezette.

A 33 éves férfit még kedd éjszaka Moszkva központjában lévő lakóhelye környékén szúrták le. Elvágták a torkát, és az arcát is eltorzították késszúrásokkal.

A rendőrség egyelőre annyit tudott meg, hogy az azerbajdzsáni állampolgárságú muzulmán közéleti személyiség késő este vásárolni indult, akkor a támadás érte. A rendőrség további részletet nem közölt, az internetes közösségi oldalak azonban már találgatják a gyilkosság hátterét.

A V Kontaktye internetes közösségi oldalon emlékoldalt nyitottak Mehtijevnek. A Lifejournal című hírportál egyik bloggerének bejegyzése szerint van szemtanú is, aki látta, amint a férfit öten körbeveszik, köztük egy nő. A szemtanú hallotta az áldozat segélykiáltását, és látta azt is, ahogy végeztek vele.

A blogger úgy tudja, hogy néhány éve Szentpéterváron a Kaukázusból és Közép-Ázsiából származó bevándorlók szélsőséges nacionalista indíttatásból sorozatban követtek el gyilkosságokat. Azoknak a bűncselekményeknek is minden alkalommal volt női résztvevője.

Mehtijev nem volt kisportolt, erős ember, a közösségi oldalon szereplő bejegyzés szerzője ezért kizárja, hogy ki akarták volna rabolni, mert szerinte nem tudott volna védekezni. Azt is megemlíti a blogger, hogy nacionalisták már egyszer - 2003-ban - rátámadtak a muzulmán férfira, akkor sérülésekkel túlélte a támadást.

A meggyilkolt muzulmán közéleti személyiség sokat tett a kaukázusiak oroszországi beilleszkedéséért: diákokkal foglalkozott, és nagy tekintélyt vívott ki magának a fiatalok körében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!