Nagyvilág

2012.04.27. 14:24

Necas: a cseh kormány nem kíván változtatni politikáján

  Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. április 27., péntek (MTI) - A Petr Necas vezette cseh kabinet nem kíván változtatni politikáján az eddigi hárompárti kormánykoalíció szétesése után sem, s ha bizalmat kap, folytatni fogja a reformokat - közölte a miniszterelnök.

 

Kokes János, az MTI tudósítója jelenti: Prága, 2012. április 27., péntek (MTI) - A Petr Necas vezette cseh kabinet nem kíván változtatni politikáján az eddigi hárompárti kormánykoalíció szétesése után sem, s ha bizalmat kap, folytatni fogja a reformokat - közölte a miniszterelnök.

"Vagy támogatni fogja a képviselőház többsége a kormányprogram megvalósítását, vagy gyorsan előre hozott választásra kerül sor" - jelentette ki Necas pénteken a prágai alsóházban, rendkívüli bizalmi szavazást kérve a testülettől.

A jobbközép kormány annak következtében kényszerült erre a lépésre, hogy a múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek (VV). Karolina Peake, a Közügyek első alelnöke, aki egyben a kormányfő helyettese is, kilépett a pártból, s bejelentette, hogy új politikai platformot alapít, amely támogatni fogja a kormányt. A Közügyek hétfőn felmondta a koalíciós szerződést is, s így kérdésessé vált a kormány többsége a parlamenti alsóházban.

"Bármilyen más alternatíva csak a politikai és a gazdasági bizonytalanság elmélyüléséhez vezetne" - szögezte le a miniszterelnök. Vitanyitó beszédében az ellenzéki szociáldemokratákat populizmussal vádolta.

Necas hangsúlyozta: ha kormánya megkapja a bizalmat, folytatódnak a reformok. "A legnagyobb közellenséget az adósság jelenti" - állította. Úgy vélte: az ellenzéki szociáldemokraták populisták, amikor bírálják a kormány reformintézkedéseit, s azok megszüntetését követelik. "Ezek alapjait még a szociáldemokrata kormány szakértői dolgozták ki" - mondta kormányfő. Példaként a nyugdíjreformot és a közkiadások csökkentését említette.

Elismerte, hogy a reformok a társadalom számára fájdalmasak, de "elhalasztásuk még fájdalmasabb lenne". "A közkiadások rendbetételétől nem tágíthatunk" - húzta alá.

Bohuslav Sobotka, az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke szerint a Necas-kormány nem élvezi az állampolgárok bizalmát, erkölcsi válságban van, és csak azért akar mindenáron hatalmon maradni, mert fél az új választásoktól.

"A kormány csak azért akarja túlélni a mai válságot, hogy keresztülvihesse az egyházak kárpótlását és a nyugdíjrendszer reformját" - állította továbbá Sobotka.

Élesen bírálta a kormányt Vojtech Filip, a szintén ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke is. Leszögezte: a kommunista képviselők nem szavaznak bizalmat a kabinetnek.

A vitában délután még több tucatnyi képviselő kíván felszólalni, így nem tudni, mikor kerül sor a szavazásra. A testület úgy döntött, hogy szükség esetén akár éjfél után is tárgyalni és szavazni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!