Nagyvilág

2012.04.19. 16:58

Egy lány megerőszakolásáról készített videó sokkolja a dél-afrikaiakat

 Johannesburg/Budapest, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - Mélységesen megbotránkoztatta a dél-afrikai közvéleményt az a világhálóra felkerült, Johannesburgban készült videó, amely egy fiatal lány elleni csoportos nemi erőszak elkövetését mutatja be - közölte csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió.

 Johannesburg/Budapest, 2012. április 19., csütörtök (MTI) - Mélységesen megbotránkoztatta a dél-afrikai közvéleményt az a világhálóra felkerült, Johannesburgban készült videó, amely egy fiatal lány elleni csoportos nemi erőszak elkövetését mutatja be - közölte csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió. A felvételen hét férfi látható, amint nevetve és viccelődve megerőszakolnak egy szellemileg visszamaradt tinédzser lányt. A 17 éves áldozat még márciusban tűnt el, és hollétéről egészen addig nem tudtak, amíg a Daily Sun című helyi bulvárlap a napokban nem hívta fel a rendőrség figyelmét a fiatalok között járványszerűen terjedő videóra. Az újságot egy édesanya értesítette a felvételről, miután észrevette, hogy lánya mobiltelefonján azt nézi. A hatóságok azonnal figyelmeztették a lakosságot: akihez valamilyen módon eljut a felvétel, rögtön törölje ki, különben eljárás indulhat ellene az ország vonatkozó jogszabálya értelmében. Luxu Xingwana, a Dél-afrikai Köztársaság nők, gyerekek és fogyatékosok ügyeinek minisztere az esettel kapcsolatban kiadott közleményében hangsúlyozta: "Az erőszak jelentette megpróbáltatáson túl, a lány egy második - a méltósága elleni - támadásnak is az áldozata lett".

Az elkövetők arca jól kivehető a videón, s a rendőrség a héten őrizetbe is vette őket. A 17 és 20 év közötti fiúk ellen emberrablás és nemi erőszak miatt indult büntetőeljárás. Johannesburgban az ügy miatt szerdán többen utcára vonultak és a tettesekre életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását követelték. A Johannesburg egyik nyomornegyedében, Sowetóban történt incidens rávilágította a figyelmet a dél-afrikai országban gyakorinak számító szexuális visszaélésekre: nem kormányzati szervezetek szerint minden 26. másodpercben megerőszakolnak egy nőt, egy nemrég készült felmérés pedig arról tájékoztatott, a férfiak több mint negyede beismerte, hogy követett már el nemi erőszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!