Nagyvilág

2012.04.24. 08:33

Bizalmi szavazás lesz pénteken a cseh kormányról

Prága, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Petr Necas cseh kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke pénteken bizalmi szavazást kezdeményez a parlament alsóházában. Erről a legnagyobb kormánypárt elnöksége döntött - közölte Bohuslav Svoboda, az ODS prágai elnöke a vezetőség hétfői ülése után.

Prága, 2012. április 23., hétfő (MTI) - Petr Necas cseh kormányfő, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke pénteken bizalmi szavazást kezdeményez a parlament alsóházában. Erről a legnagyobb kormánypárt elnöksége döntött - közölte Bohuslav Svoboda, az ODS prágai elnöke a vezetőség hétfői ülése után.

Ha a kormány nem kapná meg a bizalmat, a miniszterelnök kezdeményezni fogja a képviselőház feloszlatását és idő előtti parlamenti választások kiírását úgy, hogy a választásokra még júniusban sor kerülhessen - tette hozzá Svoboda. A pártelnökök vasárnapi megállapodása szerint az ODS kedden felmondja a koalíciós szerződést a Közügyekkel.

A hárompárti koalíció parlamenti többsége azután vált kérdésessé, hogy a múlt héten kettészakadt a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek. Karolina Peake, a Közügyek első alelnöke, aki egyben a kormányfő helyettese is, kilépett a pártból, s bejelentette, hogy új politikai platformot alapít, amely támogatni fogja a kormányt.

Az ODS és a TOP 09 ezután bejelentették, hogy néhány napon belül felmondják a koalíciós szerződést a botrányokba keveredett Közügyekkel, s csak a Peake alakította platformmal fognak együttműködni. Peake hétfőig kapott időt arra, hogy legalább tíz támogatót szerezzen, ami feltétele az önálló képviselőcsoport alakításának. Ez azonban csak részben sikerült. Peake hétfőn este közölte: platformjának eddig nyolc tagja van, s hárman támogatást ígértek, ami szerinte azt jelenti, hogy a kormánykoalíciónak megvan a többsége.

A miniszterelnök azonban azt szeretné, hogy az új koalíciós szerződést három önálló politikai szubjektum - két párt és egy platform - kösse meg. Az ODS vezetése ezért megbízta Necast, hogy pénteken kezdeményezzen bizalmi szavazást a parlamentben, amelyen kiderülhet, milyen is valójában a kormány támogatottsága.

Az ODS-nek és a TOP 09 pártnak együtt pillanatnyilag 93 képviselője van a 200 tagú testületben.

A TOP 09 bejelentette, hogy egyetért a bizalmi szavazással. "A TOP 09 vezetése szerint a bizalmi szavazás egyike azoknak a törvényes eljárásoknak, amelyek által bizonyítani lehet, hány képviselő támogatja valójában a kormányt" - mondta újságíróknak Petr Gazdík, a TOP 09 képviselőházi frakciójának elnöke.

A három koalíciós párt vezetése kedden találkozik, hogy megvitassa a kialakult helyzetet.

Az ellenzéki szociáldemokraták és kommunisták idő előtti választások kiírását követelik. Jeronym Tejc, a szociáldemokrata párt frakcióvezetője szerint Peake-nek távoznia kellene a parlamentből, mert megsértette az általa is aláírt etikai kódexet, miszerint a képviselő a mandátuma idején nem cserél politikai mezt, s ha ezt megteszi, lemond.

A Közügyek elnöksége hétfőn este úgy döntött, hogy kedden szintén felmondja a koalíciós szerződést és a párt "konstruktív ellenzékbe" vonul. Katerina Klasnová, a Közügyek alelnöke ugyanakkor bejelentette, hogy lemond a képviselőház alelnöki tisztségéről is.

Egy internetes felmérés szerint a csehek kétharmada azt szeretné, ha a kormányválságot előre hozott választásokkal oldanák meg.

- MTI, Kokes János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!