Nagyvilág

2012.04.17. 17:41

A lengyel nagykövet szerint nő országa szerepe az EU-ban

Budapest, 2012. április 17., kedd (MTI) - Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet szerint országa szerepe nő az EU-ban, fontos tagja a NATO-nak, jók a kapcsolatai Németországgal, javul a viszonya Oroszországgal, gazdasága is prosperál, és ez "különleges időszak" a lengyel történelemben, amelyet ki akarnak használni.

Budapest, 2012. április 17., kedd (MTI) - Roman Kowalski budapesti lengyel nagykövet szerint országa szerepe nő az EU-ban, fontos tagja a NATO-nak, jók a kapcsolatai Németországgal, javul a viszonya Oroszországgal, gazdasága is prosperál, és ez "különleges időszak" a lengyel történelemben, amelyet ki akarnak használni.

A diplomata a Közép-európai Egyetemen kedden tartott előadásában azt mondta, a lengyel külpolitika célja, hogy megbízható szövetséges legyen a transzatlanti közösségben, emellett nyitottságot tanúsítson a regionális együttműködésre, támogassa a demokrácia és az emberi jogok terjesztését, továbbá javítsa kapcsolatait a lengyel diaszpórával, a külföldön élő lengyelekkel. Véleménye szerint ebben segíti az országot, hogy a szerepe egyre nő az EU-ban, gazdasága az egyetlen Európában, amely komoly és stabil növekedést ért el az elmúlt években, és segíti az is, hogy a társadalma nyitott. Hozzátette: jelenlegi formájában ez a "a valaha volt legjobb" Lengyelország.

A nagykövet arról is beszélt, hogy kedvezően alakulnak a kapcsolataik Oroszországgal, az országba irányuló lengyel export jelentősen nőtt az elmúlt hónapokban. A jelenlegi lengyel kormány nagy lehetőséget lát az Oroszországhoz fűződő kapcsolatokban, de a történelmi feszültségek még problémákat okozhatnak - mondta. Hozzáfűzte, emellett másik nagy szomszédjukkal, Németországgal baráti a viszonyuk, ezért a jelenlegi egyedülálló időszak a lengyel történelemben.

Roman Kowalski hangsúlyozta, meggyőződése, hogy "Európa jövője keleten van", a keleti szomszédok az energiaellátás és a biztonság szempontjából is fontosak, bár jelenleg az uniós érdeklődés középpontjában inkább a déli szomszédok állnak. Mint mondta, támogatják az EU bővítését, mert így "minden tekintetben gazdagabb" lehet az EU. Hozzátette: Lengyelország talán az egyetlen tagállam, amely nyíltan támogatja Ukrajna uniós tagságát.

A diplomata a visegrádi együttműködés (V4) fontosságát is hangsúlyozta, mint kifejtette, ez - különösen az elmúlt években - "tökéletes példája az együttműködésnek". A három társországgal (Magyarországgal, Szlovákiával, Csehországgal) folytatott lengyel kereskedelem értéke tavaly 31 milliárd euró volt, és a közös infrastrukturális beruházások is összekötik a visegrádi országokat - mutatott rá. Kiemelte, az EU a bővítésekkel egyre nagyobb lesz, ezért a regionális együttműködések szerepe is nőhet, mivel így hatékonyabban képviselhetik érdekeiket a tagállamok. Ezért áll a V4 előtt is "fényes jövő" - fűzte hozzá.

Mint emlékeztetett, júliustól egy évre Lengyelország veszi át a V4 elnökségét, és ebben az időszakban az lesz a célja, hogy minél több ügyben képviseljen közös álláspontot a négy ország, így például a következő többéves (2014-2020) uniós költségvetési keret kialakításában, a biztonságpolitikában és az energiabiztonságban.

Roman Kowalski felidézte, országa tavaly, a második félévben töltötte be az EU soros elnöki posztját; a sikerek között említette, hogy aláírták a csatlakozási szerződést Horvátországgal, valamint hat fejezetet lezártak az Izlanddal folytatott tárgyalásokon.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!