Nagyvilág

2012.03.28. 08:20

Washington: "fontos lépés", hogy Damaszkusz elfogadta az Annan-tervet

Washington, 2012. március 27., kedd (MTI) - "Fontos lépés", hogy Szíria elfogadta Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, de bizonyítani az Aszad-rendszer a cselekedeteivel tud majd - jelentette ki kedden Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Washington, 2012. március 27., kedd (MTI) - "Fontos lépés", hogy Szíria elfogadta Kofi Annannak, az ENSZ és az Arab Liga különmegbízottjának béketervét, de bizonyítani az Aszad-rendszer a cselekedeteivel tud majd - jelentette ki kedden Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Hillary Clinton, aki nem sokkal azután szólalt meg a kérdésben, hogy a szóvivője ismertette a tárca hivatalos álláspontját, kijelentette: Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, aki a múltban túl sokat ígért és túl keveset teljesített, haladéktalanul tettekkel kell bizonyítania, hogy valóban elfogadta Annan hatpontos béketervét.

"Aszad őszinteségét és komolyságát azon mérjük le, amit tesz, nem pedig azon, amit mond" - hangoztatta Clinton.

Mint mondta, a szíriai elnök bizonyítani tud azzal, ha "haladéktalanul megparancsolja a rendszer erőinek, hogy szűntessék be a fegyverhasználatot, és megkezdi kivonásukat a lakott területekről".

Clinton sürgette, hogy Aszad korlátozás nélkül bocsássa be Szíriába a nemzetközi segélyszervezetek képviselőit, valamint a külföldi újságírókat, bocsássa szabadon a politikai foglyokat, és engedélyezze a békés politikai tevékenységet.

Hangsúlyozta, hogy "Aszad elindíthat egy legitim politikai folyamatot, amely a demokratikus átmenethez vezet".

Egyúttal arra kérte a szíriai ellenzéket, hogy világosan kötelezze el magát minden szíriai lakos - beleértve a kisebbségek tagjai - jogainak védelme mellett.

"Nagyon kemény nyomást gyakorolunk majd rájuk annak érdekében, hogy Isztambulban ilyen terveket terjesszenek elő" - mondta az amerikai diplomáciai vezetője a szíriai rendezésről a török metropolisban vasárnap megtartandó tanácskozással kapcsolatban.

Robert Ford, az Egyesült Államok Damaszkuszból visszarendelt nagykövete keddi washingtoni kongresszusi meghallgatásán azt mondta: a szíriai rezsim lábbal tiporja az emberi jogokat. Véleménye szerint a biztonsági erők által önkényesen őrizetbe vett emberek megkínzása felérhet emberiesség elleni bűncselekménnyel.

Az Annan-terv értelmében, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 21-én elnöki nyilatkozatban támogatott meg - a szembenálló feleknek fel kell hagyniuk az erőszakkal, napi két órára humanitárius tűzszünetet kell hirdetniük, biztosítaniuk kell a média bejutását a harcok által sújtott területekre, el kell kezdeniük egy befogadó politikai folyamatot, és szabadon kell bocsátaniuk az önkényesen letartóztatottakat.

Az ENSZ által kedden közölt becslés szerint Szíriában az elmúlt egy év leforgása alatt mintegy 9 ezer ember veszette életét.

- MTI, Pogár Demeter -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!