Nagyvilág

2012.03.18. 18:47

Tüntetés volt a moszkvai tv-toronynál, letartóztatások

Moszkva, 2012. március 18., vasárnap (MTI) - Több mint száz embert őrizetbe vett a moszkvai rendőrség azok közül a tüntetők közül, akik vasárnap az osztankinói tv-torony előtt tiltakoztak az NTV csatorna hazug propagandaműsora ellen.

Moszkva, 2012. március 18., vasárnap (MTI) - Több mint száz embert őrizetbe vett a moszkvai rendőrség azok közül a tüntetők közül, akik vasárnap az osztankinói tv-torony előtt tiltakoztak az NTV csatorna hazug propagandaműsora ellen.

Az internetes közösségi oldalakon szerveződött megmozdulás résztvevői dalokkal és kormányellenes jelszavakkal fejezték ki dühüket, közben a tv-torony bejáratánál egyfajta oltárt emeltek a televíziózásnak.

A fekete szalagokkal átkötött régi tévékészülékekből, koszorúkból és plakátokból készített kompozíció a Kreml-barát televíziós csatorna Egy tiltakozás anatómiája című riportfilmje elleni tüntetés jelképe lett. A Gazprom állami gázóriás tulajdonában lévő tv-adó a hét közepén sugárzott dokumentumfilmjében azt sugallta, hogy az orosz ellenzékiek az Egyesült Államok fizetett ügynökei, és a Bolotnaja téri, Szaharov sugárúti tüntetések több tízezer résztvevője is pénzért vonult az utcára.

A tiltakozás szervezői szerint eljött az igazság pillanata, a televízió és a hatalom a rágalmazással túllépett minden határon. Nemcsak egyes politikusok, hanem több százezer ember becsületét sértették meg.

Az osztankinói tv-toronynál őrizetbe vettek között van Szergej Udalcov ellenzéki politikus, akit ebben a hónapban már kétszer előállítottak a Vlagyimir Putyin elnökké választását követő tiltakozó megmozdulásokon.

Jogvédők túlzottnak minősítették a rendőrség fellépését. Valerij Borscsev, a moszkvai Helsinki csoport tagja szerint a vasárnapi akció nem tüntetés volt, hanem a közösségi vélemény kifejezése. A rendőrség intézkedése, a több mint 100 fő őrizetbe vétele nincs arányban a cselekménnyel.

Tatjana Loksina, a Human Rights Watch moszkvai irodavezetője egyetért Borscsevvel. Úgy vélte, hogy a résztvevők békésen viselkedtek, nem jelentettek semmiféle veszélyt a társadalomra.

A rendőrség annak ellenére vette őrizetbe az akció résztvevőit, hogy Dmitrij Gudkov parlamenti ellenzéki politikus is megjelent a helyszínen, kezdeményezve, hogy a megmozdulás formáját változtassák meg a vele való találkozásra.

Hasonlóképpen zajlott az ellenzék szombati, Puskin téri akciója, amelynek szervezői az állami gázkonszern, a Gazprom tulajdonában lévő NTV bojkottjára szólítottak fel.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!